Un asteroid poartă numele orașului Galați

0
658
Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galați a primit confirmarea, din partea International Astronomical Search Collaboration (IASC – program NASA), că a descoperit un asteroid în cadrul proiectului internațional „Asteroid Search Campaign”, derulat în perioada 5 – 30 aprilie 2021.
Asteroidul, localizat în centura principală de asteroizi – situată între orbitele planetelor Marte și Jupiter, a primit numele provizoriu 2021 GR62, nume care va fi menținut în baza de date de la Minor Planet Center (MPC) câțiva ani, până când vor exista suficiente observații cu ajutorul cărora se va putea determina precis o orbită pentru acest asteroid. În acel moment asteroidul va fi numerotat și catalogat de Uniunea Astronomică Internațională. În această etapă descoperitorii pot propune un nume pentru acest asteroid. Reprezentanții muzeului au luat deja decizia ca acest asteroid să poarte numele orașului Galați.
”Reamintim că la proiectul „Asteroid Search Campaign” (un fel de “vânătoare” de asteroizi) din aprilie 2021, organizat de International Astronomical Search Collaboration și Asociația „Astronomers Without Borders” (Astronomi fără frontiere) din SUA, au fost selectate mai multe echipe de astronomi din toată lumea, printre care și cea de la Observatorul Astronomic Galați. Echipa gălățeană a fost formată din patru persoane: Ovidiu Tercu (Observatorul Astronomic Galați – coordonator), alături de trei membrii ai Astroclubului “Calin Popovici”: Gabriel Neagu, Ana Lupoae și Diana Manole. Astroclubul „Călin Popovici” este principalul program educațional al Compartimentului Planetariu/Observator astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.
Practic, fiecare echipă implicată în proiect a primit mai multe seturi de imagini realizate de telescopul Pan-STARRS 1 (situat pe vârful Haleakalā de pe insula Maui din Hawaii), pe care a trebuit să le analizeze cu atenție pentru a descoperi asteroizi. Astfel, după analiza asupra imaginilor primite, echipa din Galați a trimis mai multe rapoarte la International Astronomical Search Collaboration pentru validarea posibilelor descoperiri”, precizează reprezentanții Complexului Muzeal de Ștințe ale Naturii Galați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.