Un adolescent din Schela a mai descoperit patru stele variabile

0
986

Andrei-Marian Stoian, de 17 ani, din comuna Schela, pasionat de astronomie, a mai reuşit o performanţă în acest domeniu, respectiv descoperirea a patru noi stele variabile, care vor purta la rândul lor numele comunei din care este originar – Schela (Schela V2, Schela V3, Schela V4 şi Schela V5), după ce mai descoperise o astfel de stea în urmă cu un an.

În perioada ianuarie 2017-ianuarie 2018, Andrei  a continuat observaţiile fotometrice cu scopul detecţiei de noi stele variabile, prin intermediul telescopului principal al observatorului astronomic din Schela, cu diametrul oglinzii principale de 130 mm f/5 şi camera CCD Atik 314L+. Astfel că, după analiza datelor s-a identificat faptul că patru stele din zonele observate variază în strălucire.

Schela V3 şi Schela V5 sunt stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) numite şi binare în contact. Cele două stele au perioada de 9, respectiv 7 ore. Stelele variabile de tip W Ursae Majoris sunt un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar.

Schela V2 şi Schela V4 sunt stele variabile de tipul EA (β Persei/Algol). Aceste stele au perioada de aproximativ 21 de ore, respectiv 2 zile şi 21 de ore. Stelele variabile de tipul EA sunt sisteme formate din două stelele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar nu au suprafeţele în contact dar se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale dar şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar. Descoperirea stelelor Schela V2 şi Schela V4, de tipul EA, reprezintă o premiera naţională în astronomie.

Observaţiile astronomice au putut fi realizate şi datorită ajutorului oferit de către Primăria Schela, prin implicareaa d-lui primar Maricel Petrea, precum şi a membrilor Consiliului Local Schela, care au facilitat achiziţionarea unei monturi mai performante, ce a îmbunătaţit precizia echipamentului, dar şi calitatea observaţiilor astronomice.

Toate datele au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel aceste descoperiri. Patru din cele cinci stele variabile descoperite de către elevul Andrei-Marian Stoian se află în zona circumpolară din România şi pot fi observate pe tot parcursul anului.

Reamintim faptul că Andrei-Marian Stoian este elev la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” Galaţi, dar şi membru al Astroclubului “Călin Popovici” care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Încă din luna octombrie a anului 2016, Andrei-Marian Stoian împreună cu Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galaţi, au o strânsă colaborare care s-a concretizat prin descoperirea mai multor stele variabile. Primul rezultat al acestui survey fotometric a fost descoperirea stelei variabile Schela V1 în noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2017.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.