Trei companii din China sunt interesate de construirea podului peste Dunăre

0
1277

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Alexandrescu a precizat la finalul vizitei la Tulcea a ambasadorul Chinei la București, Xu Feihong, că trei companii din China sunt interesate de construirea podului peste Dunăre între Brăila și Jijila. Un punct de interes l-a constituit construcția podului peste Dunăre din zona Brăila. Excelența Sa, ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, a confirmat că nu mai puțin de trei întreprinderi chineze cu experiență și-au exprimat dorința să participe la licitația pentru atribuirea lucrărilor de realizare a podului”, a precizat președintele CJ Tulcea. Discuțiile purtate de cei doi oficiali au pus accent pe mai multe proiecte comune care ar putea fi dezvoltate în domeniile culturii, educației și turismului. Construirea podului va costa circa 500 de milioane de euro, sumă care va fi suportată din bugetul alocat de Programul Operațional de Infrastructură Mare mecanismului financiar Investiții Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării.

Nu este pentru prima dată când o companie din China este interesată de construirea podului peste Dunăre în zona Galați-Brăila. În anul 2000, oficialii români au menționat existența unei intenții a unei companii din China de construire a podului la Brăila. Atunci a fost chiar un proiect realizat de către Institut de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale și Aeriene și o firmă din China. Podul ar fi urmat să scurteze cu 150 kilometri ruta care leagă zona baltică a Europei de Marea Neagră. Subiectul a fost a mai fost discutat în timpul unei vizite a președintelui Traian Băsescu în China.

Podul suspendat peste Dunăre este cuprins în Master Planul General de Transport al României și face parte din categoria proiectelor de tip ITI (Investiții Teritoriale Integrate), finanțabile din POIM 2014 — 2020, Axa Prioritara 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat în urmă cu aproape o lună lansarea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre de Guvern privind indicatorii tehnico-economici ai investiției care va lega zona Galați-Brăila de Tulcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.