Traficul rutier va fi închis, mâine, sâmbătă, 20 ianuarie, în intervalul orar 10.00-13.00 pe strada Brăilei, porţiunea cuprinsă între intersecția cu strada I.L. Caragiale și strada Brăilei până în strada Al. Cernat, informează Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.
Restricţia se impune pentru buna desfăşurare a ceremoniei de inaugurare a monumentului “Apărătorii oraşului Galaţi”, amplasat în micul părculeţ din zona “Stirex”. Inaugurarea va avea loc la ora 11.00, când se vor desfăşura o slujbă religioasă, se vor susţine alocuţiuni despre semnificaţia monumetului, va avea loc o demonstrație de reconstituire istorico-militară susținută de Asociația ”Tradiția militară” București, Asociația Culturală ”Tomis” Constanța și Asociația ”Deutsches Freikorps” București, vor fi trase trei salve de infanterie, totul încheindu-se cu o paradă militară.
Monumentul APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI, 7/20 – 9/22 Ianuarie 1918 este dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galaţi, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri. Potrivit directorului Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, în 1918, “aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătalie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor. În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române – marina, trupele terestre, aviaţia – caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial. În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei. În anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi, propune Primăriei ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban. Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, monumentul a fost demolat în anul 1962. Consiliul Judeţean Galaţi prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, a finanţat refacerea Monumentului APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI, 7/20 – 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fost Balaban (zona STIREX)”.
Valoarea investiției, asigurată de Consiliul Județean Galați a fost de 400.000 de lei. “Monumentul a fost realizat întocmai după modelul celui inițial, pentru acest lucru fiind folosite imaginile imprimate fotografic de fotograful Casei Regale, George Makșai, care a trăit la Galați 1880-1958. Cunoscutul colecționar Costel Gheorghiu a retușat o astfel de placă fotografică a lui George Makșai, placă ce a stat la baza refacerii monumentului”, a mai spus directorul Muzeului de Istorie.