Toți gălățenii care au depus dosarele vor încasa ajutoarele de 3.000 de lei pentru sistemul alternativ de încălzire

0
2151

Sistemul de termoficare este pregătit pentru asigurarea încălzirii în sistem centralizat și cel mai probabil, dacă nu va veni un val de temperaturi foarte scăzute, furnizarea căldurii va fi începută pe data de 1 noiembrie. În cadrul primei conferințe de presă pe care a susținut-o în noul sediu al primăriei, primarul Ionuț Pucheanu a dat asigurări că toți cei care au optat pentru renunțarea la sistemul centralizat își vor încasa ajutoarele de 3.000 de lei acordate de Primăria municipiului Galați pentru achiziționarea unui sistem alternativ de producere a apei calde și căldurii. Datele sunt următoarele: până acum au fost depuse 7.305 dosare, iar 4.618 au fost plătite. Din momentul în care se va relua furnizarea agentului termic se va sista depunerea dosarelor pentru acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei urmând a fi reluată această procedură după ce se va încheia sezonul rece. ”Mulți se întreabă, am auzit că nu se mai fac plăți, am auzit că nu mai sunt bani. Zvonistica e în floare. Pot să vă spun că, pe de o parte, toți cei care își vor depune dosarul până la pornirea sistemului centralizat de încălzire vor beneficia de cei 3.000 de lei pe care primăria îi acordă ca ajutor. Pe de altă parte, din momentul în care va fi pornit sistemul centralizat, situația deosebită – cea care a justificat acordarea acestor ajutoare, va dispare și prin urmare, nu vom mai putea primi dosare. Cel mai probabil la 1 noiembrie, când va fi reluată furnizarea agentului termic, se vor face plățile, după această dată nu vom mai primi dosare. Această acțiune, de acordare a ajutoarelor de 3.000 de lei, va fi reluată în primăvară, când va fi sistată din nou furnizarea de agent termic. Toți cei care nu au reușit până acum să beneficieze de acest ajutor, va beneficia anul viitor”, a declarat Ionuț Pucheanu.

Pentru proprietarii celor 20.456 de apartamente care în iarna 2017/2018 vor fi încălzite în sistem centralizat, dar și pentru gălățenii care își încălzesc locuințele cu gaze naturale sau cu lemne, Primăria Galați a făcut toate demersurile necesare la Guvern pentru acordarea ajutoarelor de încălzire. ”De astăzi, avem semnate acordurile pentru a cere Guvernului susținere financiară acordarea ajutoarelor pentru încălzire la iarnă. Vom vedea exact de ce ce sumă vm putea beneficia. Din câte am discutat la Ministerul Dezvoltării, urmează ca într-o viitoare ședință de guvern să fie alocate fonduri și pentru ajutoare de încălzire. Noi am solicitat 35 de milioane de lei, adică aproximativ 5 milioane de lei pentru fiecare lună de iarnă. Vom vedea, în funcție de facturile care vor veni, care este situația. Dacă vor veni cele 35 de milioane vom fi degrevați de alocarea altor sume de la bugetul local”, a mai spus primarul.

În privința unităților de învățământ, datele centralizate arată că 28 dintre ele au deja centrală proprie. Pentru 21 de unități contractele privind montarea centralelor sunt în derulare. Pentru alte 47 de unități de învățământ este în procedură de achiziție proiectul privind achiziționarea și montarea unor centrale termice. În curând, după ce vor fi analizatele ofertele, se vor semna contractele, iar firmele câștigătoare vor putea demara lucrările. ”Nu am siguranța că vom reuși într-un timp atât de scurt ca, până la momentul în care va veni frigul și va fi furnizat agent termic vor putea deveni toate aceste unități școlare independente din acest punct de vedere. În cazul în care nu se va reuși montarea unor centrale la unitățile de învățământ ele vor intra, la fel ca și în anii trecuți, pe sistem centralizat”, a mai declarat Pucheanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.