La propunerea Facultățiii de Științe și Mediu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa domnului profesor univ. dr. habil. Adrian Curaj, personalitate marcantă a cercetării românești, a managementului academic, cu o recunoaștere pe măsură în lumea universitară, în care cariera de succes a domnului profesor este un model.
„Este un eveniment cu totul special în viața Universității noastre. Iată că Moș Nicolae ne-a adus marea bucurie și plăcere ca astăzi să devină membru al comunității academice de la Dunărea de Jos distinsul domn Profesor Adrian Curaj și îi mulțumim pentru onoarea pe care ne-o face”, a spus în deschiderea festivității Președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău.
„Profesorul Adrian Curaj se ocupă de peste 20 de ani de definirea strategiilor din cercetare, de planurile naționale de cercetare, dezvoltare și inovare și nu în ultimul rând de coordonarea eforturilor și principiilor de funcționare a sistemului de învățământ superior și a cercetării științifice, prin UEFISCDI. Din fericire, această instituție nu și-a schimbat nici numele, nici prioritățile, nici calitatea. Iar un merit deosebit în această constanță îl are domnul profesor Curaj, care a știut să lucreze cu miniștri diferiți, cu prim-miniștri diferiți. Asta pentru că avut pe masă o logică stabilă, în permanență”, a spus la rândul său Rectorul UDJG, Puiu-Lucian Georgescu.
„Nume de rezonanță în domeniul universitar, personalitate marcantă a lumii academice, om cu înaltă ținută morală, domnul profesor Adrian Curaj este un apropiat al universității noastre, un colaborator și, dacă îmi este permis să spun, un mare prieten al Facultății de Științe și Mediu, care s-a bucurat de un real sprijin din partea oaspetelui nostru”, a spus în laudatio-ul său decanul Facultății de Științe și Mediu, conf. univ. dr. ing. Jenică Crânganu.
„Dacă vă propunem ceva în zona de cercetare nu vă propunem din cărți, nu citim de pe undeva, mai luăm un paragraf de acolo, mai punem ceva dincolo! Vrem să jucăm internațional și am început încă din 2004 cu ideea să facem proiecte noi cu noi, pentru că până atunci erau făcute de alții. Și nu ne reprezintau. De ceva timp, în materie de cercetare, noi ne construim ce avem de construit. Inteligența noastră colectivă face diferența”, a spus prof. dr. ing. Adrian Curaj.
Experiența academică ilustrează valoarea de model a domnului profesor: profesor universitar, conducător de doctorat, șef al Catedrei UNESCO pentru Politica Științei și Inovării, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) București, profesor asociat invitat, Academia de Studii Economice din București.
Experiența managerială și administrativă completează cariera de cadru didactic universitar și cercetător științific a domnului profesor, prin pozițiile pe care le-a ocupat de-a lungul timpului: Președinte al Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, Înalt Reprezentant al Primului Ministru pentru Dezvoltarea Ecosistemului de Inovare și Antreprenoriat Laser Valley Land of Lights, Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice, Președinte – Secretar de Stat – al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS), Consilier al Primului Ministru pentru ICT, e-Guvernare, Știință și Inovare, Director General al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI / UEFISCSU), și mențiunile pot continua, consolidând valoarea de model a carierei domnului Adrian Curaj.