Tezaurul arheologic de la Barboşi-Tirighina, pus în valoare cu eforturile Primăriei Galaţi

0
924

Primăria municipiului Galați informează că, în urma cercetărilor arheologice derulate până în prezent la situl arheologic Tirighina – Barboși, în cadrul proiectului cu fonduri europene care vizează punerea în valoare a acestui obiectiv, au fost descoperite elemente interesante cu privire la evoluția sitului, precum și numeroase materiale arheologice.
Potrivit informațiilor prezentate, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul Primăriei municipiului Galați, (la care au participat arheologii dr. Gabriel Jugănaru, Tudor Mandache şi directorul Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” Galați, Cristian Căldăraru, alături de care s-a aflat Costel Hanţă, şeful serviciului Finanţări Externe din cadrul Primăriei Galaţi), au fost investigate mai multe puncte din zona Castellum-ului și a Castrum-ului în vederea valorificării vestigiilor arheologice.

“Astfel, în zona Castellum a fost realizată o secțiune magistrală până la baza promontoriului Tirighina. Au fost descoperite o serie de elemente interesante cu privire la evoluția sitului arheologic. Au fost astfel puse în evidență urmele unei palisade configurate prin două rânduri de stâlpi de lemn, acest sistem defensiv aparținând etapei romane timpurii, respectiv faza de pământ a fortificației. În spatele acestei linii de apărare a fost descoperită amprenta la sol a unui pilon construit din piatră, de formă patrulateră, aparținând probabil unui turn de apărare. Panta promontoriului a fost amenajată în epoca romană, în cel puțin două terase, cea de la baza dealului fiind nivelată cu un strat consistent de resturi de construcție, provenite probabil din edificiile dezafectate aflate în Castellum, dacă nu chiar din zidul de incintă al Castellum-ului, așa cum pare să dovedească un fragment masiv de parament găsit în poziție secundară. Acest ultim aspect proiectează o ipoteză nouă legată de momentul dezafectării zidului de incintă al Castellum-ului, respectiv odată cu ridicarea noii fortificații de tip Castrum (sec. III, p. Chr).
Tot în zona Castellum au fost continuate cercetările din anul 2017, efectuate în două secțiuni arheologice unde au fost descoperite două spectaculoase locuințe romane din secolul III p. Chr. În zona Castrum a fost descoperit unul din șanțurile de apărare aferente acestui sistem defensiv. Șanțul foarte bine păstrat are o configurație impresionantă – o deschidere în zona superioară de 8 m și o adâncime maximă de 3,8 m.
În ambele sectoare de cercetare arheologică au fost descoperite numeroase materiale arheologice: ceramică, monede, o fibulă din bronz, obiecte cu întrebuințări diferite din bronz și fier, toate acestea, alături de patrimoniul arheologic descoperit în campania din anul 2017, urmând a fi valorificate în cadrul Muzeului de sit ce va fi construit în cadrul proiectului.
Cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei, situl arheologic Tirighina – Barboși, va fi pus în valoare de către Primăria municipiului Galați, care a semnat, în acest scop, la începutul acestui an, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, un contract de finanțare cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Obiectivul general al proiectului Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși constă în conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, în vederea impulsionării dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”, transmit reprezentanţii Primăriei Galaţi.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea și conservarea sitului arheologic Tirighina–Barboși, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanțare; dotarea sitului arheologic Tirighina–Barboși, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanțare; punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina–Barboși la finalizarea implementării proiectului. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 15.416.890,99 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145,78 lei, iar restul de aproximativ 7 milioane de lei (la care se adaugă 1,5 milioane lei, bani alocaţi pentru studii de marketing, necesare pentru depunerea cererii de finanţare) reprezintă efortul financiar al Primăriei municipiului Galaţi, instituţie care a ţinut neapărat să pună în valoare acest tezaur arheologic neglijat, din păcate, de restul administraţiilor locale de până acum.  Proiectul european va fi implementat până la data de 31.10.2020, proiect care prevede reabilitarea și punerea în valoare a sitului, construcţia  unui muzeu de sit și a unui centru de informare, unde vor fi găzduite expoziții permanente și temporare. Totodată, se vor organiza diferite evenimente: festivaluri, concerte, lansări de carte și alte acțiuni culturale. Principalele lucrări care vor fi executate vor avea în vedere: intervenții de conservare – restaurare și valorificare a vestigiilor arheologice, conservarea și protejarea zonelor reprezentative și a amprentelor utilizării zonei în sec. II-III; construcții noi – muzeu, punct de informare, construcții de protecție, pasarelă; amenajări exterioare – vor fi organizate inclusiv trasee tematice și de circulație. Reamintim că o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galați a realizat cercetarea arheologică preventivă, în perioada mai – iunie 2017, pe o suprafață de 800 mp. În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre. De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic.

Castrul roman Tirighina-Barboși este clasificat ca monument de categoria A (importanță națională), în conformitate cu Ordinul Ministrului Culturii nr. 2361/2010. Proiectul Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina – Barboși, Cod SMIS 119952, a fost depus pentru finanțare în cadrul apelului de proiecte nr. POR/2017/5/5.1/SUERD/1, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Operațiunea – „Impulsionarea dezvoltării prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − eleven =