Terenul agricol din cartierul ANL Siret – înapoi la Brăila? Primarul Galațiului reacționează

0
1661

Dacă Guvernul ar intenționa să “rupă” 655 de ha, din terenul de 1.000 de ha, dat în 2001, în administrarea Galațiului, pentru construcția de ANL-uri și să dea acel teren (pe care nu s-a construit nimic) înapoi administrației locale brăilene, decizia ar fi una “hazardată și neaprofundată”, iar Primăria Galați va face toate demersurile legale, considerându-se prejudiciată din punct de vedere financiar, căci respectivul teren agricol urmează să aducă venituri consistente la bugetul local, fiind concesionat (prin hotărâre de CL) pentru exploatare agricolă, a declarat, astăzi, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

În ședința de Guvern din 13 septembrie, Executivul țării a adoptat un memorandum privind “transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galaţi în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui teren din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”.

Potrivit “Obiectiv Vocea Brăilei”, este vorba despre o suprafață de 655,29 ha, parte a suprafeței de 1.000 de ha care, în 2001, tot prin hotărâre de Guvern, a fost luată din administrarea autorităților locale brăilene și dată spre administrare celor din Galați pentru construcția de locuințe ANL.  După cum se știe, este vorba despre cartierul ANL Dimitrie Cantemir, acolo unde trăiesc în prezent peste 600 de familii de gălățeni în tot atâtea apartamente ANL construite. Potrivit publicației brăilene, memorandumul adoptat de Guvern ar viza “revenirea acasă”, adică în administrarea autorităților locale brăilene (mai precis a comunei Vădeni) a terenului de 655 de ha, teren lăsat liber de construcții ANL.

“O discuție pe această temă avem cu domnul prefect de o lună de zile de când a apărut această tevatură cu respectiva suprafață de teren, că de ce am închiriat-o? Reiau care au fost motivele pentru care, pe de o parte, municipalitatea din Galați nu a mai continuat locuințele și pe de altă parte, am închiriat terenul. Cele 1.000 de ha au fost date Galațiului pentru construcția de locuințe. În cartea funciară a terenului, acesta e trecut ca teren agricol, nu teren de construit. Din circuitul agricol au fost scoase doar 42-43 de ha pe care au fost construite ANL actuale. Nu s-a mers mai departe cu construcția ANL-urilor, pentru că, fiind un teren de care beneficiau gălățenii, ei ar fi trebuit mutați în UAT-ul Vădeni, iar ei ar fi achitat toate taxele la Vădeni, deși investiția venise din partea Galațiului, de aceea nu s-a mers mai departe. Au rămas cele 660 de ha libere, trecute ca teren agricol. În 2015-2016, după un control al Curții Conturi, am primit ca măsură scoaterea de profit de pe acea suprafață. Cum Primăria nu se va transforma în unul din agricultorii de seamă ai județului, am făcut licitație de închiriere a terenului agricol, s-au prezentat 6 ofertanți, s-a adjudecat licitația, totul este perfect legal, contractul prevede că vom încasa  2.250 de lei/an/ha, un preț foarte mare, unii ar spune nesustenabil, dar vom vedea, contractul e încheiat… Am discutat toate aceste aspecte cu domnul prefect, am pus la dispoziție toată documentația necesară, știm că a fost trimisă domcumentația către Guvern, urmează a fi analizată. Noi nu am încălcat legea, este teren agricol, Curtea de Conturi a spus să obținem profituri de pe el, [deci] să-și asume din punct de vedere Guvernul o astfel de măsură mi se pare o masură hazadată și neaprofundată. Urmează să avem discuții (…) [pierderea terenului agricol], într-un fel, ne grevează municipalitatea de un potențial venit consistent la bugetul local, faceți socoteala 660 ha ori 2.250 de lei pe an … de aceea este evident că nu vom sta cu mâinile în sân, nu vom lăsa lucrurile așa cum doresc unii sau alții”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu. Potrivit acestuia, dacă Galațiul va pierde terenul respectiv (și, implicit, contractul de închiriere), “vom face tot ce e legal pentru a ne apăra proprietatea Galațiului, vom merge până în pânzele albe, nu mi se pare normal (…) Înțeleg că la Brăila am produs un dernaj, (…) om fi deranjat niște interese”. În context, primarul Ionuț Pucheanu a mai precizat că demersurile de înființare a zonei metropolitane Galați-Brăila s-au oprit, căci cele două părți nu au ajuns la un acord asupra locului în care ar trebui să aibă sediul noua structură: “discuțiile nu au mai avanasat câtuși de puțin ne-am oprit la locul unde va fi sediul acestei asociații, sigur, noi insistăm să fie la Galați, o parte din conducerea Brăilei a înțeles, sper să convingem și cealaltă jumătate că sediului acestei zone metropolitane îi stă bine la Galați”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.