Terapii de nivel european la Spitalul Judeţean, pentru bolnavii cu cancer hepatic

0
1370

Astăzi a început, la Spitalul Judeeţan Sf. Apostol Andrei, un tratament inovator, destinat pacienţilor foarte bolnavi, cu cancer hepatic, tratament care nu se mai realizează decât la Bucureşti şi Iaşi. Posibilitatea prin care, începând de astăzi, acest tratament inovator, (extrem de uzitat în străinătate, datorită avantajelor sale, căci este neinvaziv şi dublează şansa la viaţă a pacientului) poate fi aplicat în Spitalul Judeţean Sf. Apostol Andrei din Galaţi se datorează implementării proiectului european “ Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri Cercetare”, derulat în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, proiect prin care a fost achiziţionat şi instalat la Spitalul Judeţean un angiograf.

Cu ajutorul acestui aparat, poate fi implementată o terapie specială, numită chemoembolizarea hepatică, despre care a vorbit doctorul Radu Dumitru, venit special la Galaţi, de la Spitalul Clinic Fundeni, pentru a coordona acest tratament: “am venit la Galaţi pentru a implementa această procedură. Folosim un angiograf de ultimă generaţie, care are un avantaj foarte  mare, căci are o doză de iradiere extrem de mică, iar acest lucru contează foarte mult pentru pacienţii bolnavi de cancer care şi aşa sunt supuşi tomografiilor şi altor explorări care duc la creşterea gradelor X. Vom efectua proceduri de radiologie intervenţională oncologică, este un domeniu nou, iar una din componentele sale este chemoembolizarea. Chemoembolizarea este o procedură  de radiologie intervenţională care substiuie intervenţia chirurgicală, este minim invazivă şi este adresată pacienţilor care nu au indicaţii chirugicale, vorbim de  pacienţi grav cu cancer, care, până acum, nu aveau soluţii terapeutice de lungă durată decât chimioterapie sistemică. Aceste proceduri le vom efectua în laboratorul de angiografie. Acest tip de procedură necesită timp minim de internare comparativ cu chirugia clasică, abordul este endovascular, este vorba de o incizie minimă de 2-3 mm, cât faci anestezia locală.  Principiul procedurii este administrarea unui concentraţii cât mai mare de chimioterapic la nivelul tumorii hepatice. Practic, metoda este simplă  – în timp real vedem poziţia cateterului la niveul ficatului. În momentul când ajungem la tumoră punem particule de embolizare, care sunt nişte particule foarte mici, de la 40 la 100 de microni, particule  încărcate cu chimioterapic. Ele vor asigura două lucruri – embolizarea vasului tumoral, adică tăiem aportul de oxigen al tumorii şi eliberarea foarte înceată a chimoterapicului în tumoră, adică otrăvim masa tumorală”.

Potrivit medicului, în cadrul proiectului, pot beneficia gratuit, de acest tratament inovativ, 50 de pacienţi, din Galaţi dar şi din judeţele învecinate. Practic, aceştia trebuie să se interneze în Spitalul Judeţean, la secţia Oncologie şi apoi vor fi evaluaţi pentru a vedea dacă se clasifică pentru acest tip de tratament. “Selectarea pacientului este o decizie multidisciplinară, vorbim de pacientul care are un cancer inoperabil, deci nu are pronostic fericit, vorbim de metastaze de cancer colorectal şi carcinom hepatocelular, deci ciroză şi un cancer avansat”, a mai precizat medicul din Bucureşti care va rămâne la Galaţi până la tratarea celor 50 de pacienţi ce vor fi selectaţi. “Este o procedură destul de costisitoare, vorbim de 2.500 de euro pentru o şedinţă, dar, de obicei, trebuie mai multe şedinţe  pentru fiecare pacient… Deocamdată acest tip de terapie nu este decontată integral prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ne-ar ajuta mult dacă astfel de proceduri ar fi decontate”, a mai spus doctorul de la Spitalul Fundeni făcând precizări şi cu privire la şansele la viaţă oferite de noul tratament: “De exemplu, în cazul carcinomului hepatocelular, evoluţia lui naturală, fără tratament, la 2 ani supravieţuirea este de 20%, însă cu chemoembolizarea ajungem la 50-60% la doi ani, rata de supravieţuire”.

Proiectul European în cadrul căruia au loc aceste tratamente se derulează pe cinci ani, perioadă în care se speră să se formeze şi specialişti care să continue să folosească aparatura performantă a Spitalului Judeţean. “Noi şi formăm specialişti, şi din Galaţi şi de oriunde care sunt interesaţi…  Rezidenţiatul de radiologie durează 4 ani în prezent dar se va schimba la 5 ani, cu supraspecializarea de radiologie intervenţională”, a mai precizat doctorul Radu Dumitru.

Potrivit directorului medical Aurelia Romilă,  proiectul este coordonat de doctorul  Radu Dumitru, din echipa de medici mai făcând parte medicii gălăţeni: conf. Univ. Doc. Dan Botezatu, conf. Univ. Gabriel Bălan, conf., univ. Laura Rebegea şi şefa secţiei ATI a Spitalului Judeţean, dr. Mary Lupu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.