Tehnologie performantă la Galaţi. La groapa de gunoi nu vor mai ajunge deşeuri menajere, ci o pastă uscată

0
3254

Realizarea noului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, o investiţie în valoare de 60 de milioane de euro, va însemna schimbarea în totalitate a modului în care funcţionează sistemul în prezent. Va dispare imaginea gropii de gunoi, cu munţii de deşeuri menajere. Vor dispărea chiar deşeurile, pentru că la noul depozit, care va fi dezvoltat la Valea Mărului, pe o suprafaţă de 15 ha, nu vor mai fi depuse deşeuri ci o pastă uscată, de fapt un compost rezultat din prelucrarea mecano-energetică a deşeurilor menajere. Deşeurile colectate din toate localităţile judeţului prin intermediul unor staţii de transfer vor fi selectate şi după separarea deşeurilor reciclabile, din metal, plastic sau sticlă, deşeurile menajere vor fi procesate în cadrul Staţiei de Tratare Mecano-Biologică de la Galaţi, fiind transformate într-o pastă, care, după uscare, va fi transportată şi depusă în depozitul de la Valea Mărului. “Staţia va avea o linie de sortare pentru deşeurile din Galaţi. Vor fi sortate deşeurile reciclabile şi aici vorbim de plastic, de sticlă sau fier, după care vor intra în Staţia de Tratare Mecano – Biologică a deşeurilor menajere. Acestea vor avea o tratare anaerobă şi va rezulta o pastă, care va fi pusă pe nişte grilaje de scurgere pentru uscare. După uscare, aceasta va fi preluată şi depusă în depozitul de deşeuri menajere de la Valea Mărului. Deci să nu ne închipuim că acolo va fi un depozit de gunoi menajer, asemănător cu ce vedem prin alte părţi. După ce va intra în funcţiune staţia de tratare, la depozitul de la Valea Mărului va ajunge o pastă uscată. După tratare, acea pastă va conţine doar 40% din cantitate. După uscare, este încărcată, transportată şi depusă în depozit, unde va fi tasată. În plus, la fiecare două zile, la depozitul de la Valea Mărului vor fi depuse straturi subţiri de pământ, pentru a nu apărea mirosuri străine în zonă”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

La Staţia de Tratare Mecano – Biologică de la Galaţi vor fi prelucrate deşeurile menajere din toate localităţile judeţului. În prealabil, acestea vor fi transportate la cele trei staţii de transfer, de la Galaţi, Tecuci şi Târgu Bujor, la care vor fi selectate deşeurile reciclabile, după care deşeurile menajere vor fi procesate la staţia din Galaţi. “De aceea avem şi acea staţie de transfer de la Târgu Bujor. Acolo, maşinile vor aduce deşeurile din comunele din zona Târgu Bujor, pentru că judeţul este împărţit în 3 zone, Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor. Acele containere vor ajunge la staţia de tratare mecano – biologică, după care, sub formă de pastă uscată, vor fi depuse la depozitul de la Valea Mărului”, a mai spus preşedintele CJ.

Staţia de Tratare Mecano – Biologică de la Galaţi, care include şi o staţie de transfer, va fi construită pe o suprafaţă de 9,5 ha, în zona Tirighina, în vecinătatea combinatului siderurgic. Această staţie a fost amplasată în apropierea municipiului, pentru că la momentul actual cea mai mare cantitate de deşeuri menajere din judeţ este produsă de municipiul Galaţi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.