Teatrul Dramatic „Fani Tardini” anunță premiera spectacolului ,,Uşa e deschisă!”

0
826

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” invită publicul la o nouă producție: UȘA E DESCHISĂ, o monodramă de Andrei Velea, în regia lui Vlad Ajder, cu actrița Petronela Buda în rolul Femeii.

Spectacolul UȘA E DESCHISĂ! va avea premiera sâmbătă și duminică, pe 6 și 7 februarie 2021, la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Biletele au fost puse în vânzare pe bilete.fanitardini.ro și la Casa de bilete a Teatrului, din Domnească 59. Informații și rezervări: 0758-049-850 sau 0758-089-994.

Piesa UȘA E DESCHISĂ! este semnată de scriitorul gălățean Andrei Velea.

„Proiectul acestei piese a început demult, prin 2013. (…) Am pornit de la un caz real, care făcea multă vâlvă prin presa de atunci, cel al studentei criminale din Timișoara. Dar scrierea și-a urmat propria cale și a apărut cu titlul „Păpușa din podul bunicii” în cartea de proză scurtă „Plaja de la Vadu” (Editura Brumar, 2013). (…) Îmbogățită cu un motto (care dă și titlul spectacolului) din filosoful antic Epictet, monodrama UȘA E DESCHISĂ! ridică mai multe întrebări, fie legate de corectitudinea din punct de vedere uman a unor acte de justiție (nu de corectitudinea lor din punctul de vedere al legii!), fie legate de posibilitatea unor gesturi radicale. Ce facem atunci când viața a adus prea mult fum în încăpere? Rămânem, cum spun creștinii, sau ieșim, cum spun stoicii? Puteți fi de acord sau nu puteți fi de acord cu personajul sau puteți să-l iubiți și să-l detestați în același timp, să nu vă mire asta. Însă, cu siguranță, vă va încerca un fior rece de-a lungul șirei spinării și veți ieși plini de întrebări și bulversați de emoții de la acest spectacol!”, declară autorul piesei.

Textul a fost adaptat pentru scenă de Andrei Velea, împreună cu regizorul spectacolului, Vlad Ajder.

„Un spectacol despre justabilitate (!), UȘA E DESCHISĂ! ne întreabă cât de juști putem fi noi, ca societate, în raport cu ceea ce e «nou». Un spectacol construit în vremuri restrictive, «populat» cu actorie restricționată regizoral. Vă propun o dezbatere despre corectitudine, într-un moment în care corectitudinea nu are un aport social. Vă invit să vedem rezultatul: un suflet sincer, dar încarcerat, care naște un suflet liber”, afirmă Vlad Ajder, regizorul spectacolului.

UȘA E DESCHISĂ! este primul one-woman show al actriței Petronela Buda.

„Am credința că ne-a ieșit o poveste delicată, plină de emoție, care nu se spune deloc ușor. (…) Personajul pe care îl joc e o femeie care a ucis și pentru asta se află în detenție. Știe că, pentru ceea ce a făcut, acela e locul unde trebuie să fie. Însă de ce trebuie să fie și primul loc pe care copilul ei, nenăscut încă, trebuie să îl vadă, să îl simtă? E doar un copil nevinovat și nu trebuie să plătească pentru greșeala mamei. Miza e ridicată, miza e totul: trebuie să nască în libertate. Trebuie să convingă pentru a naște în libertate. Însă până unde se poate întinde un fir de pânză de păianjen țesut cu grijă? Câți elefanți se pot așeza până acesta se rupe?”, declară actrița Petronela Buda.

Producția spectacolului UȘA E DESCHISĂ! a fost realizată în perioada noiembrie-decembrie 2020, când Teatrul gălățean nu putea oferi reprezentații.

UȘA E DESCHISĂ! este un proiect special. Un scriitor autohton și doi artiști maturi ai școlii gălățene de teatru s-au întâlnit într-o perioadă a izolării, ca să dea naștere unui spectacol emoționant. Sunt extrem de bucuros că artiștii gălățeni dau, iarăși, dovadă de curaj și capacitate de reinventare”, declară Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Scenografia spectacolului UȘA E DESCHISĂ! este semnată de artistul plastic Daniel Divrician, scenograf al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Spectacolul durează o oră.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” oferă reprezentații în condiții de siguranță sanitară, în conformitate cu reglementările în vigoare:

  • Sala de Spectacole este dezinfectată cu dispozitive certificate DEKRA.
  • Gradul maxim de ocupare a sălii este de 30% din capacitatea totală.
  • Locurile din sală sunt distanțate.
  • La intrare este efectuat triajul spectatorilor prin termoscanare.
  • Publicul este obligat să poarte mască de protecție, să-și dezinfecteze tălpile pantofilor și mâinile, să păstreze distanța fizică față de ceilalți în toate spațiile comune și să respecte culoarele de acces și de evacuare, precum și așezarea în sală.

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 4 =