Teatrul Dramatic celebrează 20 de ani de când poartă numele actriței Fani Tardini

0
1426

Teatrul Dramatic celebrează astăzi, 26 mai 2020, împlinirea a 20 de ani de când a primit numele actriței Fani Tardini prin Hotărârea nr. 312 din 26 mai 2000 a Consiliului Județului Galați.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Fani Tardini a întemeiat în Galați prima trupă stabilă de teatru românesc, alături de frații Ion și Alexandru Vlădicescu. Trupa Tardini-Vlădicescu a desfășurat numeroase turnee în provinciile românești. Fermecat de reprezentațiile cu puternice accente patriotice, poetul Mihai Eminescu, pe atunci adolescent, a urmat trupa în câteva turnee ca sufleor. Un alt mare autor al vremii, Vasile Alecsandri, i-a dedicat lui Fani Tardini o piesă de teatru. Trupa Tardini-Vlădicescu a oferit și reprezentații caritabile, jucând în beneficiul soldaților români răniți, dar și al prietenului Mihai Eminescu, bolnav la Botoșani. La Galați, Fani Tardini i-a cerut insistent Primăriei sprijin financiar „ca să pot concepe un teatru demn de înalta şi frumoasa sa menire”.

„Faptul că Teatrul Dramatic există astăzi în Galați se datorează, fără îndoială, și eforturilor îndelungi ale artistei Fani Tardini de a întemeia un teatru în orașul nostru. Astăzi, când celebrăm două decenii de când instituția îi poartă numele, ne gândim cu recunoștință la Fani Tardini, dar și la toți cei care au semnat actul de botez din 26 mai 2000: regretații Mihai Mihail – director al Teatrului Dramatic la acea vreme, Paul Păltănea – istoric, Ștefan Stanciu – atunci director al Muzeului de Istorie din Galați și Dumitru Nicolae – președintele Consiliului Județului la momentul respectiv, precum și Dan Basarab Nanu – atunci șef al Inspectoratului Județean de Cultură și Vlad Vasiliu – membru în comisia județeană pentru atribuirea sau schimbarea de denumiri”, a declarat Florin Toma, directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.