Arhiepiscopia Dunării de Jos informează că joi, 24 ianuarie, „după Sfânta Liturghie, de la ora 10.00, în Catedrala Arhiepiscopală, va fi oficiată slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ. De la ora 12.00, la biserica „Vovidenia” din Galaţi, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi va săvârşi slujba de Te Deum şi slujba parastasului pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Totodată, în ziua de 24 ianuarie 2019, la sfârșitul slujbei, la toate bisericile eparhiei, vor fi trase clopotele timp de un minut”.
„Joi, 24 ianuarie 2019, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment deosebit din istoria poporului român, înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei, care a ales ca domnitor al Ţării Româneşti pe Alexandru Ioan Cuza, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei. Pentru locuitorii din Eparhia Dunării de Jos, istoricul moment de la 24 ianuarie 1859 are o semnificaţie aparte, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.
Unirea Principatelor Române a fost plămădită la 30 km de Galaţi, în localitatea Costache Negri, numită în acea vreme Mânjina. Aici, marii oameni de cultură şi paşoptişti, între care, Costache Negri, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica, puneau la cale realizarea acestui ideal al unităţii, efortul lor concretizându-se la data de 24 ianuarie 1859″, mai transmite sursa citată.