Sute de gălăţeni au încasat deja banii de la Primărie pentru a-şi cumpăra sisteme individuale de încălzire

0
1267

Sute de gălăţeni au primit ajutorul financiar de 3.000 de lei de la Primărie pentru a-şi achiziţiona sisteme individuale pentru producerea căldurii şi apei calde, alegând astfel să părăsească sistemul centralizat de termoficare, ineficient şi păgubos. Conform datelor furnizate de municipalitate, până miercuri au fost emise dispoziţii de plată pentru 1.017 gălăţeni. Mai bine de jumătate dintre aceştia au intrat deja în posesia banilor, ceilalţi urmând să beneficieze de ajutorul financiar în zilele ce vor urma. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, zilnic sunt semnate peste 100 de dispoziţii de plată.

Până în prezent, nu mai puţin de 4.461 de gălăţeni au solicitat ajutorul financiar oferit de municipalitate pentru a deveni independenţi şi a-şi monta propriile echipamente care să le furnizeze căldură şi apă caldă.

În paralel, autorităţile au scos la licitaţie contractul pentru achiziţia şi montarea de centrale termice în şcolile şi grădiniţele din municipiul Galaţi, estimat la 13.324.289 de lei. Achiziţia este împărţită în 12 loturi.

Sistemul public de termoficare, învechit, supradimensionat şi ineficient, a făcut ravagii în bugetul oraşului. Numai în ultimii trei ani, conform primarului Ionuţ Pucheanu, municipalitatea a plătit pentru pierderile şi subvenţiile din sistem peste 130 de milioane de lei. „Din păcate, oricât de mult am încerca să punem lucrurile la punct, sumele cresc de la an la an. În ultimii trei ani, am cheltuit aproape 30 de milioane de euro acoperind doar pierderile din sistem, înregistrate de Calorgal, respectiv de Apaterm, şi subvenţii. Lucrurile nu pot rămâne la nesfârşit aşa. Galaţiul are nevoie să se dezvolte. Nu ne mai putem permite să băgăm bani cu nemiluita într-o gaură neagră, care nu aduce efectiv niciun beneficiu oamenilor. Nici serviciul nu se îmbunătăţeşte, iar faptul că totul este la comun îi nedreptăţeşte pe bun-platnici şi pierdem, în continuare, clienţi”, spunea primarul Ionuţ Pucheanu atunci când aleşii au hotărât să sprijine oamenii pentru a-şi asigura propriul sistem care să le furnizeze căldură şi apă caldă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.