Stația de repompare Filești, pentru prima dată în plină modernizare

0
770

Stația de repompare Filești, care asigură alimentarea cu apă pentru jumătate din oraș de aproximativ 50 de ani, se află pentru prima dată în plină modernizare, grație uneia dintre cele mai mari investiții cu fonduri europene ce vizează înlocuirea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, incluzând atât instalații, cât și rezervoare.

Anunțul a fost făcut de Primăria municipiului Galați și Apă Canal, care și-au dat mâna pentru ca această investiție să poată fi realizată.

Stația de repompare Filești a fost pusă în funcțiune în anul 1968, fiind dotată cu 2 rezervoare a câte 15.000 mc, o staţie de clorinare și 6 electropompe. De la data punerii în funcțiune, aceasta nu a beneficiat de lucrări de modernizare. Stația de repompare Filești alimentează cu apă aproape jumătate din oraș: cartierele Aurel Vlaicu, Siderurgiștilor Vest, Micro 14 (inclusiv Viaduct), I.C. Frimu, Filești, Micro 38, Micro 39A, Micro 39 B Micro39C, Micro 40, Micro 13 B, precum și Cartierul Traian Nord.

Stația de repompare Filești este supusă acum reabilitării integrale. Astfel, sunt reabilitate cele două rezervoare existente de mari dimensiuni (2 x 15.000 mc) din Stația Filești, fiind în derulare atât lucrări de construcții, cât și lucrări de instalații hidraulice. Rezervorul nr. 2 a fost deja finalizat și pus în funcțiune. Lucrările vizează în acest moment rezervorul nr. 1.

Întrucât investiția de la Stația de repompare Filești este de mare anvergură și presupune lucrări foarte complexe, acestea au fost etapizate. A fost demarată deja  cea mai importantă etapă, programată pentru anul 2022: înlocuirea conductelor de aspirație Dn1000mm si Dn800mm, a celor 6 noduri hidraulice și a armăturilor de mari dimensiuni, inclusiv a camerelor de vane aferente rezervoarelor de apă.

Această etapă este o adevărată provocare, atât pentru constructor, cât mai ales pentru APĂ CANAL Galați, operatorul reușind să asigure continuitatea alimentării cu apă a consumatorilor din zonele arondate pe tot parcusul derulării investiției, concomitent cu asigurarea frontului de lucru pentru constructor.

Pentru anul 2023, anul finalizării reabilitării Stației de repompare Filești, vor mai rămâne de executat lucrări la conductele de refulare si armăturile aferente.

Valoarea investiției la acest obiectiv strategic în alimentarea cu apă a municipiului Galați este de aproximativ 15.000.000 lei, fără TVA. Obiectivul investiției este îmbunătățirea și siguranța serviciului de alimentare cu apă a populației din zona deservită de Stația Filești.

Toate aceste lucrări fac parte din contractul „GL-CL-01 – Alimentare cu apă și canalizare în Aglomerările Galați și Smârdan” semnat de operatorul Apă Canal cu S.C. TANCRAD S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. TANCRAD S.R.L. – S.C. CITADINA 98 S.A. Contractul are o valoare de 139.761.252,19 lei fără TVA, iar lucrările trebuie să se încheie până la sfârșitul anului 2023. Contractul face parte din „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Galați în perioada 2014-2020”, în valoare de 180 de milioane de euro, derulat la nivelul județului Galați de către SC APĂ CANAL SA, având ca beneficiari 22 de unități administrativ-teritoriale.

Municipiul Galați este alimentat din două surse de apă: sursa de suprafață (Dunărea) şi sursa subterană (cele două fronturi de captare: Salcia-Liești și Vadu-Roșca). Cele două captări se află la aproximativ 70 km depărtare, una în vestul orașului Galați (front Salcia–Liești), iar celălaltă în județul Vrancea (frontul Vadu-Roșca). De la cele două captări, apa brută este transportată la Stația de pompare Şerbeşti, iar  de aici către Stația de repompare Filești prin două conducte de aducțiune: Dn 1000 mm, respectiv Dn 800 mm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.