Specialiștii au finalizat expertiza pentru blocul B8 din Mazepa, afectat de tasări. Iată concluziile studiului

0
1754

Primăria municipiului Galați informează că a fost furnizat raportul final de expertiză pentru blocul B8 de pe strada Melodiei nr.8, unde au apărut tasări.

Experții își mențin opiniile comunicate anterior, în raportul preliminar, referitoare la cauzele care au condus la tasarea solului și la degradarea structurii de rezistență a imobilului.

Din analiza la blocul B8 (scările 1 și 2) se poate concluziona că degradările structurale (diafragmele din beton) și implicit nestructurale (fisuri și crăpături la finisaje, pereți compartimentare, de închidere) sunt cauzate de tasările apărute la nivelul terenului de fundare care a fost umezit din diverse surse de apă, conducând la înclinarea blocului pe direcție Sud-Est / Nord-Vest, și de faptul că structura de rezistență nu este conformată seismic.

Imobilul expertizat a fost declarat ca fiind încadrat în Clasa Risc Seismic I – risc de prăbușire la cutremur. Totodată, potrivit experților, la momentul actual, în regim static, structura de rezistență a blocului B8 (scara 1 și 2), nu prezintă risc iminent de cedare. Cu toate acestea, dacă tasările diferențiate existente nu se opresc (dacă nu se intervine în primă fază prin consolidarea terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistență să cedeze și fără producerea unui seism.

În plus, se menționează că:

  • fenomenele de tasare care au afectat terenul de fundare al blocului (scările 1 și 2) se transmit și perimetral și sunt propuse măsuri de expertizare/consolidare și pentru blocurile învecinate;
  • se recomandă luarea în calcul a realizării unui imobil nou, pe o structură recomandată pentru un sol care prezintă atributele celui pe care se află blocul B8, urmând normele actuale în vigoare;

Până la realizarea lucrărilor de consolidare recomandate, experții precizează că este imperios necesar să fie stopate toate scurgerile de apă din rețelele existente în subsolul blocului, dar și în perimetrul acestuia.

În raport se recomandă următoarele măsuri preliminarii în vederea consolidării clădirii existente:

  • Realizarea urgentă a unor lucrări de împrejmuire a imobilului și de semnalizare vizibilă atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte asupra riscurilor la care se pot expune cei care se află în apropierea clădirii;
  • Înștiințarea tuturor proprietarilor de utilități cu privire la riscurile de avariere/distrugere a dotărilor edilitare din zonă (gaz, apă potabilă, rețea canalizare, energie electrică, telefonie etc.) – ca urmare ca fenomenului de tasare care continuă.

Primăria municipiului Galați va monitoriza cu măsurători topografice perimetrul afectat.

Expertiza privind structura de rezistență a imobilului B8 situat pe strada Melodiei nr. 8 a fost realizată de societatea Proconrim S.R.L. Iași, valoarea contractului fiind de 78.000 de lei fără T.V.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.