Soluții pentru încălzire, în iarna care vine – centrale individuale sau microcentrale de cartier

0
2406

Începând de săptămâna viitoare Primăria Galați va primi, din nou, cereri pentru acordarea unui ajutor financiar de 3.000 de lei persoanelor care vor decide să-și debranșeze apartamentele de la sistemul de încălzire centralizată, optând pentru o altă sursă de încălzire și producere a apei calde, a anunțat, astăzi, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu. Declarația a fost făcută la finalul ședinței de Consiliu Local în care aleșii au mai votat un proiect legat de încălzirea apartamentelor iarna viitoare – este vorba despre instalarea, pe banii Primăriei, a 20 de microcentrale de cartier, cu ajutorul cărora circa 5.000 apartamente vor primi agent termic în sistem centralizat, la un preț redus cu peste 50% față de prețul gigacaloriei practicat astăzi de Electrocentrale.

Astfel, din totalul celor 17.000 de apartamente, câte se mai află la ora actuală în sistem centralizat, Primăria anticipează că până la venirea sezonului rece, 14.000 vor avea asigurată încălzirea astfel – 5.000 de apartamente, prin microcentralele  de cartier și alte 9.000, prin centrale de apartament sau alte surse de încălzire pentru care municipalitatea va acorda ajutoarele financiare de câte 3.000 de lei.

“Anul acesta mergem pe două direcții – cea clasică, de anul trecut, de acordarea celor 3.000 de lei ajutor pentru achiziționarea unui sistem de încălzire și producere a apei calde și a doua direcție, transformarea unui număr de 20 de puncte termice în microcentrale de cartier, acolo unde din punct de vedere al branșării la gaze ar fi fost imposibilă montarea de centrale termice de apartament sau acolo unde suprafața apartamentelor face imposibilă montarea de centrale individuale. În total, pentru înființarea celor 20 de microcentrale, efortul financiar al Primăriei va fi de 700-800.000 de euro. Sunt 20 de puncte termice care vor fi transformate, trebuiau să fie 25, dar cinci asociații nu au acceptat ideea. Microcentralele vor deservi 5.000 de apartamente, iar din calculele de până acum prețul gigacaloriei produse va fi undeva la 220 de lei/gigacalorie față de 490 de lei/gigacalorie, cât este în momentul de față”, a declarat primarul municipiului Galați Ionuț Pucheanu care a precizat că asociațiile de proprietari care vor beneficia de aceste microcentrale de cartier vor fi nominalizate cât de curând, cu atât mai mult cu cât locatarii de aici nu vor avea posibilitatea de a opta pentru ajutorul financiar de 3.000 de lei, din partea administrației locale, pentru cumpărarea altor surse individuale de încălzire a casei. În schimb, reciproca va fi valabilă – dacă în aceste asociații vor fi proprietari care au beneficiat, anul trecut, de ajutorul financiar pentru achiziția unei centrale individuale și dacă aceste persoane vor dori să primească agent termic de la microcentrala de cartier, acest lucru va fi posibil doar printr-o simplă cerere de rebanșare la sistemul centralizat și fără ca acest lucru să însemne că persoana respectivă ar trebui să restituie Primăriei cei 3.000 de lei primiți anul trecut.

“Eu cred că cetățenii nu vom mai avea cum să rămână în sistem centralizat, iarna care vine. Din 17.000 apartamente branșate, câte mai sunt acum, scădem cele 5.000 pe care le vom rezolva cu microcentralele de cartier și mai sunt alte 1.000 de apartamente care aparțin Primăriei și de care ne vom îngriji prin montarea sistemului de încălzire. Dacă ținem cont că în același interval de timp, anul trecut, am acordat subvenții pentru 8.000 apartamente, înseamnă că ajungem la 14.000 apartamente pe care le-am rezolva până la începutul iernii. Înseamnă că vor rămâne 3.000 de apartamente – este vorba de rău platnicii, cei care au contribuit la situația în care a ajuns sistemul de termoficare, cei din cauza cărora câte o scară întreagă de bloc nu primește căldură și apă caldă. Până la începutul iernii microcentralele de cartier vor fi gata; noi așa ne-am preconizat acțiunile, astfel încât relația economică dintre Primăriei și Electrocentrale să nu mai existe pentru iarna 2018-2019”, a mai spus primarul Ionuț Pucheanu.

Un alt efect al acestor măsuri va fi și reducerea numărului angajaților Calorgal, de la 460 la 160, restul de 300 urmând să plece din unitate în schimbul plăților compensatorii acordate conform OG 36/2013 – măsură pentru aplicarea căreia Consiliul Local Galați și-a dat votul astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.