Sistemul centralizat de termoficare și-a pierdut majoritatea clienților  

0
2697

Puțin peste 15% din totalul apartamentelor care erau racordate la sistemul centralizat de termoficare au mai rămas în sistem, în timp ce în această vară doar 0,44% din clienții Calorgal și-au mai exprimat dorința de a le fi furnizată apa caldă. Datele au fost prezentate, astăzi, de reprezentanții Primăriei Galați, la ședința Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Galați. Astfel, potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galați, “din totalul de 91.500 de apartamente care au fost alocate inițial punctelor termice prin asociațiile de proprietari/locatari, la sistemul centralizat de încălzire mai sunt racordate aproximativ 14.000 de apartamente. Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat duce la un cost foarte mare al gigacaloriei, cost imposibil de suportat din punct de vedere financiar atât de către locuitorii orașului, cât și de bugetul local al municipiului Galați. Întrucât actualul sistem centralizat de termoficare al municipiului Galați este într-o situație critică, generator de pierderi, ineficient tehnic și economic, s-a considerat oportună inițierea a două programe.

Primul se referă la transformarea a 24 de puncte termice în microcentrale de cartier. Dintre acestea, 20 vor deservi aproximativ 6.000 de apartamente din circa 50 de asociații de proprietari, din cartierele Centru, Mazepa I, Țiglina I, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 – 40, iar patru dintre ele vor furniza căldură către o serie de instituții publice. Referitor la acest proiect, Primăria municipiului Galați se află în procedură de analiză a ofertelor, procedură care, conform estimărilor, se va finaliza pe data de 8 septembrie 2018.  În ceea ce privește branșamentul de gaze necesar celor 24 de microcentrale, pentru primele 11 există emis ordin de începere a lucrărilor.

Cel de-al doilea program derulat de Primăria municipiului Galați se referă la ajutorul financiar de 3.000 de lei care li se acordă cetățenilor în scopul achiziționării unui sistem alternativ celui centralizat de termoficare. Până marți, 28 august 2018, au fost depuse 2.212 de dosare în vederea obținerii de către cetățeni a ajutorului financiar de 3.000 de lei, au fost emise și transmise către solicitanți 1.613 de dispoziții de plată și s-au făcut plăți efectiv către 617 dintre solicitanți. Facem precizarea că programul este în desfășurare, motiv pentru care cetățenii pot solicita sprijin din partea municipalității pentru a deveni independenți din punct de vedere termic. Anul trecut, aproximativ 7.700 de gălăţeni au beneficiat de ajutorul financiar de 3.000 de lei oferit de Primăria municipiului Galați pentru achiziționarea unui sistem alternativ pentru producerea căldurii și apei calde.

La data de 15.07.2018, în municipiul Galați mai erau doar 400 de clienți ai sistemul centralizat care și-au exprimat dorința de a le fi furnizată apă caldă, ceea ce reprezintă o pondere de 0,44% din numărul inițial.

Menționăm că, la inițiativa primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, cu aprobarea Consiliului Local, a intrat în vigoare HCL 319 din 30.05.2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru achiziție și montaj instalații de producere a energiei termice în municipiul Galați. Tot la inițiativa primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, cu aprobarea Consiliului Local, a intrat în vigoare HCL 328 din 30.05.2018 privind acordarea unui ajutor financiar din bugetul local pentru achiziționarea unui sistem de încălzire și apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare și aprobarea condițiilor de acordare a ajutorului financiar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.