Sindicaliştii de la Cartel Alfa ies în stradă

0
949

Sindicaliştii de la Cartel Alfa au anunţat că luni, începând cu ora 15,00, vor protesta în faţa Prefecturii Galaţi, nemulţumiţi, în special, de intenţia guvernanţilor de a transfera contribuţiile de la angajator la angajat.

Propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecinţele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul şi reprezentanţii acestuia (patronii şi angajatorii). Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57 la sută contribuţii angajatori, 13,35 la sută contribuţii angajat), deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie – în baza principiilor solidarităţii, responsabilităţii sociale, echităţii, statuate de convenţiile OIM şi de tratatele şi reglementările EU – asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători. Transferul integral al contribuţiilor în sarcina lucrătorului va debalansa acest echilibru şi va pune o presiune nejustificată pe umerii angajaţilor. Astăzi, angajatul plăteşte contribuţii sociale 16,5% şi impozit pe salariu – 16%. De la 1 ianuarie 2018, salariatul va plăti contribuţii sociale – 35% şi impozit pe salariu10%. Angajatorul plăteşte azi contribuţii sociale – 22,75%, de la 1 ianuarie 2018 va plăti – 0%”, spune Romică Gîrneaţă, preşedintele filialei locale a Cartel Alfa.

Totodată, sindicaliştii cer Executivului „modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederaţii sindicale înaintată guvernului”.

Sindicaliştii spun că nu se vor opri la pichetarea prefecturilor din toată ţara, ci pregătesc şi un miting în faţa Guvernului, pe data de 4 octombrie 2017.

În cazul în care Guvernul menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în propunerea de buget pentru 2018, se vor constitui premisele pentru declanşarea unui conflict social de amploare”, avertizează Cartel Alfa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.