Seria reuniunilor zonale ale proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” a continuat la Galaţi

0
321

Astăzi a avut loc o nouă reuniune zonală „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor”, dedicată judeţelor Galaţi şi Brăila, în continuarea întâlnirilor de lucru demarate în 2019.

Evenimentul organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți (UMP CIPN) a fost deschis de către autorităţile locale, după care reprezentanții UMP CIPN au oferit reprezentanților primăriilor din cele două judeţe informații utile despre modul în care gunoiul de grajd poate fi transformat într-o resursă pentru agricultură, în același timp diminuându-se nivelul poluării apelor cu nitrați.

Au fost prezentate şi noutățile apărute ca urmare a revizuirii Programului de Acțiune și a Codului de bune practici agricole, precum și fluxul procedural aferent proiectelor cu finanţare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Despre efectele poluării cu nitraţi asupra calităţii apei, cea mai cunoscută fiind cianoza infantilă, au discutat cei prezenţi de la ABA Prut-Bârlad şi ABA Buzău-Ialomița, în timp ce reprezentanţii APIA Galați şi OJFIR Brăila au prezentat reguli simple pentru comunitățile locale de fermieri privind evitarea sancţiunilor la plăţile APIA şi AFIR.

Reuniunea a continuat cu prezentarea modalităţilor pentru o comunicare eficientă privind măsurile necesare protecţiei apelor, printre care Help-desk-ul, transferul de informații printr-un sistem de tip rețea și fermierii model ca factori de diseminare a informațiilor, alături de campania de informare publică şi celelalte evenimente ale proiectului.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această etapă a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − five =