Instituţia Prefectului – Judeţul Galaţi, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, anunţă lansarea proiectului „Creşterea eficienţei energetice a Palatului administrativ al judeţului Galaţi – Corp A”.
Proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri publice, Operaţiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, titlu apel PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1, runda 2 – Apel de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României și din fonduri naționale.
Obiectivul general al proiectului constă în tranziția către un fond construit rezilient și verde.
Obiectivul specific al proiectului vizează renovarea energetică moderată a Palatului administrativ al judeţului Galaţi – Corp A, situat în Strada Domnească nr.56 şi crearea unei infrastructuri adecvate termic şi energetic necesară desfăşurării activităţilor în condiţii optime.
Intervenţiile de creştere a eficienţei energetice vor conduce la scăderea consumului anual de energie finală în clădire, scăderea consumului anual specific de energie primară, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi la reducerea costurilor cu utilităţile.
Conform raportului de audit energetic, clădirea este încadrată într-o clasă energetică inferioară (clasa B), iar după implementarea proiectului nivelul de performanţă energetică va fi asimilabil indicatorilor de clădire cu înaltă performanţă energetică (clasa A).
Toate lucrările vor fi executate cu respectarea principiului “Do No Significant Harm“(DNSH), aşa cum este prevăzut în art.17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile, prin crearea unui sistem de clasificare (sau “taxonomie”) pentru activităţile economice durabile din punctul de vedere a mediului.
Valoarea totală a proiectului este de 10.908.088,85 de lei cu TVA, iar durata de implementare este de 36 de luni, respectiv între 14.02.2023 – 13.02.2026.