Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean, închisă pentru modernizări

0
1644

30 de pacienți înregistrați cu afecţiuni oncologice şi care necesită tratament prin radioterapie nu mai pot urma acest tratament în judeţul Galaţi, timp de trei luni.  Motivul constă în faptul că începând cu luna august, secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei din Galaţi” este închisă pentru lucrări de amenajare pentru amplasarea aceleratorului liniar de particule, un aparat modern şi eficient de tratament împotriva cancerului. Aparatul este acordat spitalului din Galaţi de către Ministerul Sănătăţii, prin Programul Privind Reforma Sectorului Sanitar — Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului de Sănătate din România. Prin acest program se dorește dotarea unităților medicale cu accelerator liniar de particule și computer tomograf cu extensie pentru simularea tratamentului în radioterapie. Pentru amplasarea acceleratorului de partucule trebuie însă amenajată secţia, lucrare în valoare de aproximativ un milion de euro, investiţie asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Galaţi.

În perioada de până la finele lunii octombrie, când se estimează că se va finaliza amenajarea secţiei (foto2), toţi pacienţii care se tratau sau urmau să se trateze la secţia de radioterapie a Spitalului Judeţean din Galaţi au fost redicrecţionat către alte centre medicale, spune direcatoare institruţiei, Valentina Alina Dobrea  “Pacienţii au fost înştiinţaţi, fiecare a semnat că a fost informat despre această închidere temporară a secţiei. Pacienţii pot urma tratament la unul din următoarele centre: Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Institutul  de Oncologie Dr. Alexandru Trestioreanu IOB  Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davilla” Bucureşti,   Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov şi Institutul Oncologic Cluj Napoca”.

Directoarea instituţiei a vorbit şi de adresabilitatea acestui aparat, reflectată şi de statistica privind  numărul de pacienţi trataţi aici, fiind vorba atât despre gălăţeni cât şi despre pacienţi din judeţele învecinate. Dacă vorbim doar de cazurile oncologice nou descoperite în fiecare an, situaţia stă astfel – în 2015 s-au descoperit 1314 noi cazuri oncologice, în 2016 – 1162, în 2017 – 1.003, iar per prima jumătate a anului 2018 s-au descoperit  690 de noi cazuri. Mai mult, avem,  17.083 de pacienţi rămaşi în evidenţă oncologică, din care  cel puţin jumătate fac radioterapie”.

Prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea Spitalului Județean Galați a mai precizat că „numărul total de pacienți aflați în evidența acestei secții este de 17.083. Nu toți pacienții aflați în evidență fac sau au facut tratament cu chimioterapie sau radioterapie în unitatea noastră. Acești pacienți sunt fie diagnosticati și tratați în
unitatea noastra, fie diagnosticati local și care beneficiază de tratament în alte centre
acreditate, fie diagnosticați în alte centre și tot acolo efectuează și tratamentul. Dintre
aceștia, în  perioada ianuarie-iulie 2018 au beneficiat de tratament cu radioterapie în
cadrul unității noastre 327 de pacienți, în total aceștia au efectuat un număr de 5808
ședințe de cobaltoterapie, iar pacienții afectați de lucrările de reabilitare și
modernizare care au fost directionați în alte centre sunt în număr de 30″.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.