Se inundă Munteniul!

0
2006

În conformitate cu Programul principalelor acţiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2017, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad (care coordonează filialele SGA din Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi) va desfăşura exerciţiul interbazinal de simulare a inundaţiilor în perioada 12-14 iulie 2017, cu logistică proprie şi suport din partea Administraţiilor Bazinale de Apă Siret şi Dobrogea Litoral. Potrivit ABA Prut-Bârlad, prezentarea exerciţiului interbazinal de simulare de inundaţii va avea loc joi, 13 iulie 2017, la ora 11.00 în localitatea Munteni, jud. Galaţi – Nod Hidrotehnic Munteni. La simularea programată vor asista şi reprezentanţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, ai Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Siret, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral şi Administraţia Bazinală de Apă Prut –Bârlad şi alte structuri implicate.   Potrivit sursei citate, exerciţiul aplicativ presupune executarea unor tipuri de intervenţie având ca scop apărarea împotriva deversării şi avarierii unui tronson de dig (linie continuă de apărare) din administrarea A.B.A. Prut-Bârlad prin amplasarea de sisteme moderne de supraînălţare a coronamentului pe o lungime de aproximativ 1750 metri, lucrări de terasamente executate mecanizat, intervenţii pentru limitarea-stoparea infiltraţiilor periculoase, etc.

Potrivit ABA Prut-Bârlad, nodul hidrotehnic Munteni se află situat pe râul Bârlad, pe teritoriul comunei gălăţene Munteni. Obiectivul are rolul de a scoate municipiul  Tecuci de sub efectul inundaţiilor din partea râului Bârlad, prin devierea debitelor mai mari de 100 mc/s (pe r. Bârlad – secţ. Munteni) pe derivaţia (canalul) Rateş.

Conform Planului de Management al Riscului la Inundaƫii, document publicat în 2016 de ABA Prut Bârlad, în cazul producerii de inundaţii în aria de responsabilitate a instituţiei (Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi)  există circa 49.300 de locuitori expuși riscului la inundaţii. Totodată, conform hărţilor de risc realizate, pot fi afectate de inundaţii reţele de cale ferată cu o lungime de 24 de km, aproximativ 17 km de drum național/european, cca. 63 de km. de drumuri judeţene şi alţi 63 de km de drumuri comunale. De asemenea, ar putea fi afectate aproximativ 23 biserici și un monument cultural, care pot fi inundate în cazul producerii unor inundații cu perioada de revenire o dată la 100 de ani.

Potrivit aceluiaşi document al ABA, există zeci de măsuri ce se impun a fi luate în vederea preîntâmpinării pagubelor produse de inundaţii pe raza judeţului Galaţi. Măsurile se referă la lucrări de amenajare a albiilor diferitelor râuri şi pârâuri – Tecucel, Suhu, Geru, Corozel, Lozova, Călmăţui, Siret etc – pentru apărarea localităţilor: Tecuci, Cosmeşti Vale, Piscu, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea, Barcea, Matca, Corod, Drăguşeni, Tudor Vladimirescu, Fundeni, Lieşti şi Griviţa. Raportul ABA nu precizează calendarul realizării acestor lucrări sau stadiul acestora. (foto- arhiva)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.