Şcoala ”Iulia Hașdeu”, modernizată cu bani europeni

0
801

Primăria municipiului Galați a finalizat, miercuri, 30 octombrie, încă un proiect cu fonduri europene, în valoare de peste 600.000 de euro. Este vorba despre anveloparea Școlii Gimnaziale nr. 40 ”Iulia Hașdeu”, unde s-au realizat lucrări de izolare termică a pereților exteriori, montare a unei centrale termice în condensare, de înlocuirea tâmplăriei pentru uși și ferestre cu profile PVC pentacamerale, lucrări de sistematizare verticală, lucrări de reparaţii hidroizolaţii și de instalare a 72 de panouri fotovoltaice.

Astfel, în urma acestor lucrări se vor reduce costurile pentru încălzire şi apă caldă de consum, se vor îmbunătăţi condiţiile de confort termic interior, va scădea nivelul gazelor cu efect de seră, se va reduce consumul anual total de energie cu circa 52,27% și vor scădea emisiile specifice de CO2 cu 52,27%.

Beneficiarii proiectului sunt cei 237 de elevi înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial, în anul şcolar 2019-2020 și 34 de profesori, personal didactic și personal nedidactic al unităţii de învăţământ.

Beneficiarii indirecţi reprezintă întreaga comunitate locală, indirect influenţată de condițiile de învăţare oferite elevilor. De asemenea, beneficiarii indirecţi sunt şi copiii de vârsta preşcolară care în următorii ani vor frecventa ciclurile primar și gimnazial. Unitatea de învăţământ previzionează în următorii 5 ani un număr aproximativ egal cu cel existent.

Valoarea totală a proiectului este de 2.910.142,72  lei cu TVA, 98% reprezentând fonduri nerambursabile, iar 2% contribuţia Municipiului Galaţi. Obiectivul general al proiectului constă în scăderea consumului de energie primară la clădirile publice și scăderea producerii de gaze cu efect de seră, iar obiectivul specific vizează creșterea performanței energetice a imobilului în care funcționează unitatea de învățământ, cu efecte favorabile asupra calității mediului ambiental, a sănătății elevilor şi îmbunătăţirea calității actului educațional. În urma reducerii consumurilor energetice se va reduce amprenta de carbon a clădirii.

Proiectul,cu perioada de implementare între 28.09.2018 și 31.10.2019, a fost finanțat în cadrul PROGRAMULUI OPERAȚIONAL REGIONAL 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri publice.

Pe Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Primăria municipiului Galați are proiecte pentru școli de aproximativ 6,3 milioane de euro. Astfel, vorbim despre proiecte finalizate la Școala Gimnazială nr. 22, Școala Gimnazială nr. 40 ”Iulia Hașdeu” și la Școala Gimnazială nr. 3. În total municipalitatea a atras 1,8 milioane de euro pentru cele trei unități de învățământ. Tot pe această axă, proiectele în contractare sunt de circa 4,5 milioane de euro pentru alte cinci unități de învățământ: Școala Gimnazială nr. 17, Liceul Tehnologic Anghel Saligny, Liceul Tehnologic ”Dunărea”, Școala Gimnazială ”Gheorghe Munteanu” și Școala Gimnazială nr. 28.

 

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 3 =