Pompierii gălăţeni şi-au prezentat, marţi, bilanţul activităţilor din primul semestru al anului 2017. Comandantul ISU Galaţi, col. Ion Toma, a precizat că obiectivul principal în plan operaţional a fost acelea de a reduce timpul de răspuns dar şi eficientizarea acţiunilor. Pompierii gălăţeni se pregătesc pentru a avea propria echipă de scafandri şi au promisiuni şi că ,în sfârşit, vor avea şi o nouă autoscară. ,,Am primit în dotare un container multi risc, un autocamion de intervenţie , cu capacitate mărită şi am primit şi autospecială pentru scafandri. Acum suntem în procesul de selectare a personalului care va acţiona. Selecţia se face din cadrul personalului angajat, avem nevoie de trei scafandri, unul este comandantul de scufundări plus doi scafandri ,unul la asigurare şi unul la scufundare. Vom vedea cine corespunde şi ca pregătire şi ca sănătate, condiţie fizică. Urmează să primim în această lună un autocamion pentru transportul containerului multi risc . În procedură de achiziţie la nivelul IGSU sunt 49 de autospeciale, vom primi şi noi una. Deasemenea avem o autoscară, în achiziţie , la Primăria Municipiului Galaţi. Sper ca luna aceasta să se finalizeze procedura de achiziţie. Domnul primar al Galaţiului ne susţine , vom primi autospeciala pe baza unui contract de comodat”, a declarat col. Ion Toma, comandantul ISU Galaţi.
Sute de intervenţii la incendii şi mii de operaţiuni de acordare a asistenţei medicale
S-a constatat o creştere a intervenţiilor pe SMURD dar şi o reducere cu aproximativ 10-15% a numărul incendiilor, mai ales în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie . În semestrul I al anului 2017 Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi a fost solicitat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă în 13.860 situaţii, în medie de 76,5 apeluri pe zi.,,Numărul situaţiilor de urgenţă pentru care unitatea noastră a intervenit este de 6503, media intervenţiilor fiind de 35,9 acţiuni de intervenţie/zi. Cele mai multe au fost cele legate de acordarea de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, 3682 de cazuri. Au fost şi 260 situaţii de urgenţă generate de incendii. Pe linia intervenţiilor la incendii, s-a constatat o scădere a arderilor necontrolate, atât de vegetaţie uscată, cât şi a celor izbucnite la coşurile de fum faţă de cele din anul precedent. Activitatea de asistenţa medicală publică de urgenţă în faza prespitalicească a fost asigurată prin echipajele de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă din cadrul unităţii, care au intervenit la un număr de 3682 cazuri , în medie 20,3 evenimente / pe zi, acordând ajutor medical calificat unui număr de 3471 persoane adulte şi 198 copii”, a precizat lt.col. Fănel Cătălin Racoviţă –Mic, şeful centrului operaţional al ISU Galaţi. Cele mai multe incendii au fost cauzate de coşul, burlanul de fum defect sau necurăţat, 64 de cazuri, instalaţii electrice defecte, 57 de cazuri, sau de fumat, care a dus la 42 de incendii. În toate aceste acţiuni au fost salvate: 102 persoane (92 adulţi şi 10 copii) şi bunuri în valoare de 20.607.100 lei. Din păcate, pe timpul situaţiilor de urgenţă gestionate, au fost înregistrate şi victime, respectiv 27 persoane decedate şi 33 persoane rănite.
Intervenţii la dezastre şi exerciţii
Pompierii gălăţeni au avut , în primul semestru al anului, de luptat şi cu zăpada din primăvară sau cu alunecările de teren şi inundaţiile .Au intervenit şi la explozia care a avariat sever un bloc din Micro 19 şi a făcut şi victime. În plus în perioada 18 – 21.04.2017 s-a desfăşurat Exerciţiul naţional de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017, la nivelul judeţului Galaţi fiind verificate prin acţionarea fizică, sirenele de alarmare publică.,, La nivelul judeţului Galaţi s-au verificat un număr de 221 de sirene de alarmare publică, dintre care un număr de 186 fiind verificate centralizat prin acţionarea din punctul de comandă a ISUJ Galaţi şi local un număr de 30, prin deplasarea în teren a personalului din cadrul ISUJ Galaţi în 18 localităţi. Au fost transmise mesaje de avertizare şi alarmare către membrii CJSU şi membrii CLSU de la 15 unităţi administrativ teritoriale în care s-au acţionat sirenele de alarmare publică, exerciţiul desfăşurându-se în condiţii foarte bune. Urmare a acestui exerciţiu începând cu luna august a anului curent, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va organiza antrenamente şi exerciţii pentru verificarea sirenelor. Aceste acţiuni vor fi corelate cu exerciţiile de alarmare bilunare pe care le desfăşurăm noi la nivelul inspectoratului “, a precizat col. Ion Toma, şef ISU Galaţi. Gălăţenii vor fi anunţaţi când se vor auzi, din nou, sirenele, deoarece se face o programare a acestor activităţi, de la nivel central .
Mai puţine unităţi fără aviz PSI
La sfârşitul anului 2016 au fost identificate că funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu 79 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ după cum urmează: 34 grădiniţe, 39 şcoli şi 6 licee.,, În acest sens, au fost intensificate o serie de măsuri şi acţiuni necesare pentru a se identifica şi pune în aplicare toate măsurile care să determine scăderea numărului construcţiilor cu destinaţia de învăţământ care funcţionează fără acest act administrativ. Astfel, inspecţia de prevenire a venit în întâmpinarea autorităţilor publice locale, a inspectoratului şcolar judeţean şi a celorlalţi factori care administrează aceste construcţii prin acordarea sprijinului şi asistenţei tehnice de specialitate în vederea identificării documentelor existente şi a celor care trebuie depuse, precum şi lucrărilor ce trebuie executate pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.Rezultatul acţiunilor desfăşurate în acest sens se reflectă în scăderea considerabilă a numărului de clădiri cu destinaţia de învăţământ neautorizate, fiind identificate până în prezent, 32 de clădiri, respectiv 15 grădiniţe, 14 şcoli şi 3 licee”, a precizat lt.col. Oleg Susan, şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Galaţi. Pe timpul acţiunilor preventive desfăşurate, precum şi în urma solicitărilor consemnate au fost acordate de către specialişti din cadrul Inspecţiei de prevenire 361 de asistenţe tehnice pe segmentul prevenirii situaţiilor de urgenţă.Pentru cele 881 deficienţe constatate pe timpul controalelor s-au aplicat 624 de avertismente şi 50 de amenzi, în cuantum de 44.000 lei. Pe segmentul autorizării privind securitatea la incendiu a clădirilor şi amenajărilor ce intră sub incidenţa Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, puse în funcţiune fără autorizaţie de securitate la incendiu, se precizează că, potrivit Legii nr. 146 din 26.06.2017 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006, termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se prorogă până la data de 30 septembrie 2017, iar în continuare în această lege se specifică faptul că beneficiarii care depun până la data de 30 septembrie 2017 documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanţare sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017. De asemenea, se menţionează că la art. 30 alin. (42) din Legea nr. 307/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se specifică faptul că până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu conform alin. (41), răspunderea exclusivă în ceea ce priveşte funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine beneficiarilor investiţiilor.