Sărbătoare la malul Dunării, de Ziua Marinei

0
925

Faleza Dunării a fost, în această după amiază, locul  în care și-au dat întâlnire gălățenii care au dorit să sărbătorească în mod tradițional Ziua Marinei.  Ceremonialul a început cu întâmpinarea comandantului Flotilei Fluviale “Mihail Kogălniceanu”, contraamiral de flotilă Costel Rogozan, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, a avut loc ceremonialul ridicării pe catarg a drapelului național. A urmat citirea mesajului comun al miniștrilor Apărării Naționale, Ministerului de Interne și Transporturilor, mesaj cu ocazia Zilei Marinei, după care a urmat oficierea slujbei de pomenire în memoria marinarilor căzuți la datorie. Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, a ținut, la finalul slujbei, un scurt dar emoționant  discurs în care a făcut referire la contextual actual, al tragediei de la Caracal, insistând pe respectul pe care trebuie să îl avem unii față de alții și pe solidaritatea de care trebuie să dăm dovadă. “Femeia, fata, fetița,  trebuie ridicate la icoană. Femeia nu este instrument. Este icoană. Iar tânărul bărbat trebuie să se uite la fată ca la propria mamă… numai atunci vom avea respectul cuvenit de mamă, de fiică…”, a spus IPC Casian Crăciun, discursul său fiind aplaudat de cei prezenți.

Ulterior, conform tradiției, IPC Casian Crăciun a lansat în apele Dunării crucea de flori, după care cei prezenți au urmărit exercițiul navelor militare aparținând Divizioanelor 67 nave purtătoare de artilerie “Comandant Virgil Alexandru Dragalina” și nr. 88 vedete fluviale “Amiral Gheorghe Sandu”, din cadrul Flotilei Fluviale “Mihail Kogălniceanu”.

Exercițiul militar, în timpul căruia s-au folosit armele din dotarea navelor (vedeta blindată “Posada”, vedeta blindată “Rovine”, vedeta fluvială “Aspirant Cristian Zlatian”și trei șalupe de desant) a încântat publicul, însă după parada navelor militare a urmat cea a navelor civile, care, de asemenea, au umplut de admirație publicul, în special remorcherul AFDJ-ului “Farul”, recentă achiziție, din 2018, construit la Damen Galați și folosit inclusiv pentru stingerea incendiilor pe apă- instalație care, pusă în funcțiune, a făcut deliciul celor de pe mal, razele soarelui creând, în stropii de apă pulverizați, un minunat curcubeu deasupra Dunării.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distracția gălățenilor de Ziua Marinei continuă și vineri, sâmbătă și duminică, perioadă în care temerarii vor putea să participle la curse de caiac pe Dunăre, copiii vor avea parte de numeroase surprize – concursuri, jocuri, demonstrații etc -, toți cei veniți pe faleză putându-se delecta și cu produsele alimentare comercializate în standurile special organizate în acest sens. Iată programul distracției în următoarele zile:

16 -18 august 2019 ”Ziua Marinei la Galați” – Loc de desfăşurare: Faleza Superioară (tronsonul cuprins între Biserica Precista și Parcul Viva), interval orar 10:00 – 21:00 – Plimbări cu caiacul pe Dunăre – 16 – 18 august 2019, Faleza Inferioară – Dunăre, interval orar 10.00 – 18.00

 Manifestări cultural-artistice și activități pentru copii 

16 august 2019, Faleza Superioară

Orele 17.00 – 20.00 – show de jonglerii cu foc, show de jonglerii cu picioroange, spectacol ”Hocus Pocus”, storytelling interactiv, spectacol ”Cine e în joben”, atelier de creare de păpuși, atelier de experimente științifice, modelare de baloane, baloane uriașe de săpun, face-painting.

17 – 18 august 2019, Faleza Superioară

Orele 10.00 – 11.30 – jocuri marinărești pentru copii, face-painting, minidiscotecă pentru copii, modelare baloane, origami, activități sportive cu tematică marinărească

Orele 17.00 – 21.00 – show de jonglerii cu foc, show de jonglerii cu picioroange, spectacol ”Hocus Pocus”, storytelling interactiv, spectacol ”Cine e în joben”, atelier de creare de păpuși, atelier de experimente științifice, modelare de baloane, baloane uriașe de săpun, face-painting

18 august 2019, Faleza Superioară

Orele 09.00 – 12.00 –  concurs de biciclete

Orele 17.00 – 20.00 – Campanie de informare, educare și sensibilizare a comunității locale în legătură cu riscurile asociate consumului de droguri (Agenția Națională Antidrog prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Galați)

 Zona Food and Drinks

16 – 18 august 2019, Faleza Superioară”.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven + 9 =