Săptămâna Mobilității Europene-Primăria Galați încurajează transportul alternativ

0
197

În fiecare an, în perioada 16 – 22 septembrie, se desfășoară Săptămâna Mobilității Europene (SME), o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată la inițiativa Comisiei Europene. SME încurajează municipalitățile din Europa să introducă și să promoveze măsuri privind transportul durabil și să invite cetățenii să testeze alternative la utilizarea autoturismelor.

Campania promovează formele alternative de transport, reducerea emisiilor de gaze, a efectului de seră şi reducerea factorilor poluanţi care contribuie la dezvoltarea bolilor respiratorii şi dăunează mediului înconjurător şi îşi propune sensibilizarea cetăţenilor cu privire la folosirea mijloacelor alternative de transport şi a mersului pe jos.

Tema de anul acesta reflectă țelurile ambițioase a unui continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, precum a fost expus de Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene atunci când s-a prezentat “European Green Deal”. Scopul temei este de a evidenția importanța accesibilității la transport cu zero emisii și de a promova o rețea care să implice pe toată lumea.

În ciuda diferențelor climatice, geografice și a condițiilor socio-economice din ariile urbane ale Europei, se pot lua măsuri pentru a promova un mediu urban inclusiv zero emisii de carbon.  Așadar, Săptămâna Mobilității Europene 2020 încurajează cetățenii și autoritățile locale să facă pași pentru a realiza țelul pe termen lung de un continent fără emisii de carbon.

Mobilitatea alternativă este una dintre prioritățile Primăriei, prin proiecte care creează condițiile pentru mijloace de transport alternative. În primul rând modernizăm transportul public pentru a-l face mai atractiv și pentru a-i determina pe gălățeni să lase mai des mașina acasă. Este vorba despre troleibuze, autobuze și tramvaie noi achiziționate pentru gălățeni. Astfel, în continuare vom achiziționa încă 10 tramvaie, pe lângă cele opt aflate pe linia de producție la Arad, dar și 20 de autobuze hibrid. Am creat în ultimii ani 15 km de piste pentru bicicliști și vom continua în cadrul proiectelor de investiții cu fonduri europene.  În plus, am extins zonele pietonale din centru și vom continua cu Aleea de la P-uri sau zona dintre Trei Star și Potcoava de Aur.

Precizăm că începând cu data 19.09.2020, ora 08.00, și până pe data 20.09.2020, ora 23.00, strada Domnească, pe tronsonul cuprins între strada Brăilei și strada Navelor, va fi destinată doar traficului pietonal. Pe durata blocării tronsonului de stradă, conducătorii autovehiculelor cu masa maxim autorizată mai mică de 3,5t au la dispoziție următoarele rute alternative:

  1. str. Portului – str. Navelor – str. Egalității – str. Fraternității – str. Domnească;
  2. str. Brăilei – str. Traian – bld. Marea Unire – str. Portului.

Pentru desfășurarea  fluentă a traficului rutier rugăm conducătorii auto să respecte semnalizarea rutieră temporar instituită și să evite parcarea autovehiculelor în perioada menționată pe tronsonul de stradă destinat circulației pietonale.

Astfel, renunțarea la deplasarea cu mașinile proprii contribuie la reducerea poluării, crește calitatea vieții și duce la economii importante.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − three =