Șanse pentru achiziția de tramvaie noi

0
1087

În perioada următoare Primăria municipiului Galați ar putea primi finanțare pentru achiziția de tramvaie noi, un deziderat mai vechi al administrației publice locale dar care nu întotdeauna a rezonat cu prioritățile stabilite la nivel central.

“Sperăm ca în perioada următoare să facem o surpriză plăcută gălățenilor”, a confirmat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, în momentul în care Luminița Mihailov, directoarea Agenției de Dezvoltare S-E a anunțat că Galațiul va primi finanțare, de la Ministerul de Finanțe, pentru achiziția de tramvaie noi. “Domnul primar este puțin mai rezervat, pentru că a avut o experință mai neplăcută cu acest subiect”, a spus Luminița Mihailov, referindu-se la faptul că în luna ianuarie, administrația publică locală anunța, cu amărăciune, că Guvernul (Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației) a renunțat la ideea de a achiziționa, în sistem centralizat, 40 de tramvaie noi pentru Brăila, Galați și Ploiești , din care 10 erau alocate Galațiului.

“Este de lăudat faptul că Primăria Galați a acționat pe două “fronturi”, adică și pentru achizție centralizată dar și pe achiziție cu fonduri europene. Apoi, este lăudabil faptul că municipalitatea gălățeană a organizat și desfășurat deja licitația pentru furnizorul de tramvaie, un contract cu clauză suspensivă, așa că din momentul în care se vor acorda banii, nu se va mai pierde timp cu licitația”, a punctat Luminița Mihailov.

“Noi chiar am mai prevăzut ceva în contractul-cadru  – am semnat pentru furnizarea a minim opt și maxim 18 tramvaie, incluzând și cele zece pe care <<ni le-au luat>> [Guvernul]. Adică, dacă mâine ministerul decide că nu va renunța și la achiziția centralizată și va cumpăra și cele 10 tramvaie, noi, ca procedură suntem acoperiți și doar mai dăm comandă de încă zece tramvaie”, a mai precizat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, precizând că firma care a câștigat licitația și care va furniza tramvaiele pentru Galați este Astra Arad, termenul de livrare fiind de maxim doi ani.

“Cele zece tramvaie nu au putut fi achiziționate, anul trecut, cu fonduri europene, întrucât Galațiul accesase déjà multe proiecte cu finanțare europeană și se depășise bugetul alocat. Dacă s-ar fi aprobat și alocarea de fonduri europene pentru achiziția de tramavaie, gradul de accesare ar fi ajuns la 120%. Anul acesta însă Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, a decis să aloce fonduri pentru această achiziție, pentru că, astfel, crește și gradul de accesare a fondurilor europene la nivel național. În consecință, la începutul anului s-a emis o reglementare prin care proiectele <<în rezervă>> pe POR, cum este cel cu tramvaiele, să fie finanțate prin Ministerul de Finanțe”, a mai precizat Luminița Mihailov.

Dacă în această lună s-ar semna finanțarea pentru cumpărarea tramvaielor, conform contractului ele vor fi livrate în martie 2022, dată până la care se așteaptă să se finalizeze și modernizarea celor mai importante artere de transport, pe care există și cale de rulare pentru tramvaie, respectiv Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918  și porțiunea de pe bulevardul G. Coșbuc, până în Bariera Traian.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 5 =