S-au branșat ilegal la apă rece, iar acum riscă închisoarea. Apă Canal, plângeri penale pe bandă rulantă împotriva unor gălățeni

0
1698

Apă Canal anunță că face plângeri penale împotriva mai multor președinți și administratori ai unor asociații de proprietari din Galați, care au ajutat, prin acte false, o serie de locatari să se branșeze individual la apă rece. Reprezentanții asociațiilor de proprietari au declarat, negru pe alb, în adeverințele eliberate, că oamenii nu aveau restanțe la întreținere (condiția impusă de Apă Canal pentru ca gălățenii să beneficieze de branșamente individuale), deși aceștia erau datori. Operatorul de apă rece și canalizare a descoperit ilegalitățile în urma unor controale pe care le-a făcut la cele 44 de asociații de proprietari din oraș cărora le-a fost sistată apa potabilă pe motiv de neplată.

Iată ce a comunicat Apă Canal:

„Societatea Apă Canal S.A Galaţi se confruntă, cu dificultăţi în recuperarea soldurilor restante de la cele 44 asociaţii de proprietari/locatari sistate din municipiul Galaţi, deşi există sentinţe civile definitive şi irevocabile înaintate către executori.

Analizând motivele lipsei încasărilor, imposibilităţii recuperării soldurilor de la aceste asociaţii de  proprietari/locatari, am constatat faptul că, din totalul apartamentelor din blocurile/scările sistate (cca. 7.400), la data de 30 iunie 2017 un număr de 6.935 de apartamente au perfectate contracte individuale de furnizare/prestare cu societatea noastră, în baza adeverinţelor eliberate de reprezentanţii   legali ai asociaţiilor (preşedinte şi administrator) care atestă că pentru respectivele apartamente nu se înregistrează solduri restante la serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare.

Constatările noastre denotă că atât asociaţiile de proprietari/locatari, prin reprezentanţii legali, cât şi unii locatari (care aveau solduri dar au obţinut adeverinţa) nu au acţionat cu bună credinţă, aducând astfel prejudicii societăţii noastre. Subliniem că aceste acțiuni au condus la imposibilitatea recuperării creanțelor, dovadă fiind sumele foarte mici pe care reușim să le încasăm, direct sau prin executori.

În considerarea celor anterior menţionate, Societatea Apă Canal S.A. Galaţi notifică toţi reprezentanţii legali ai acestor asociaţii şi locatarii în cazul cărora am constatat că li s-au eliberat adeverinţe false, ca, în termen de max. 15 zile de la primirea somaţiei, să clarifice şi să reglementeze aspectele constatate, respectiv să își achite debitele și penalitățile cu care se află înregistrați în evidențele contabile.

În caz contrar, în conformitate cu prevederile:

  • art. 322 din noul Cod Penal – „Falsul în înscrisuri sub semnătură privată, Falsificarea unui înscris sub semnătură privată, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul  falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”
  • art. 326 din noul Cod Penal – „Falsul în declaraţii, Declararea necorespunzătoare a  adevărului, făcută unei persoane sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”

Societatea Apă Canal S.A. Galaţi va declanşa acţiune în instanţă, acţiune de urmărire penală, atât împotriva reprezentanţilor legali ai asociaţiilor, cât şi împotriva locatarilor care s-au folosit de înscrisuri și/sau documente false la perfectarea contractului.

Mai mult, în cazul locatarilor care au încheiat contracte individuale de furnizare/prestare cu societatea noastră în baza adeverinţelor în fals, avem obligatia de a proceda la sistarea serviciului de alimentare cu apă potabilă până la recuperarea soldurilor datorate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.