S-a constituit Echipa Locală de Sprijin Galați pentru refugiaţii ucraineni

0
1205

Societatea civilă din Galați: organizații neguvernamentale, voluntari, membri ai comunității, în colaborare cu Instituția Prefectului, au constituit la începutul acestei săptămâni, grupul local de sprijin pentru cetățenii ucraineni sosiți în România în ultimele zile.

Interfața creată în acest context a plecat de la necesitatea de a corela și gestiona necesarul de transport, cazare, masă, servicii sau asistență juridică sau medicală, donații, cu resursele oferite de comunitate și de a oferi prompt ajutorul celor care îl solicită. 

Se organizează, în măsura resurselor pe care le atragem, transportul cetățenilor ucraineni care trec prin punctele vamale din județul Galați: Oancea și Giurgiulești, precum și pe cei care trec prin punctul aflat la trecerea bac din Isaccea, județul Tulcea.

Se folosesc mijloace de transport verificate, sigure și semnalizate ca atare până în municipiul Galați. Voluntarii Echipei Locale de Sprijin, împreună cu translatorii  oferă primele îndrumări și fluturași cu minimum de informații necesare la intrarea în România.

De asemenea, cei care solicită, sunt cazați în spațiile de cazare oficial înregistrate: hoteluri, pensiuni și apartamente în regim hotelier sau în spațiile de cazare puse la dispoziție de administrația locală, iar prin bunăvoința restaurantelor gălățene le trimitem masa caldă.

Gălățenii s-au implicat în aceste zile și au donat către punctele de colectare alimente și produse de strictă necesitate, în special în depozitul deschis la Liceul ”Aurel Vlaicu” (liceul 3). Mobilizarea comunității va continua și suntem pregătiți să preluăm și să redirecționăm donațiile constând în alimente neperisabile: conserve, alimente ambalate, cu termen de valabilitate mare, obiecte de igienă și de strictă necesitate.

Din experiența zilelor trecute, se recomandă gălățenilor să evite transportul donațiilor în vamă, acestea putând fi duse la punctele de colectare.

Se va anunța permanent pe pagina de Fb ce lipsește sau este deficitar în stocurile de donații.  

 Se oferă asistență și consiliere juridică gratuită în privința dreptului de azil, dar și cu privire la alte probleme juridice pe care le întâmpină cetățenii ucraineni aflați în România din cauza războiului.

Orice cetățean ucrainean care se află cazat în Galați poate apela, în caz de nevoie, la asistență medicală oferită de medici și cadre sanitare, pentru testare COVID sau orice altă situație implică prezența unui specialist. 

Efortul de coordonare a acestei cereri și de alocare a acestor resurse este făcută de voluntari, 24 ore din 24. Suntem solidari în acest demers cu întreaga comunitate: asociații și fundații, voluntari, companii din Galați și rămânem în contact permanent cu toți cei care doresc să ofere sprijin la numerele de telefon: 0236/460.055 sau 0790.288.000 sau la [email protected] și pagina de Fb: https://www.facebook.com/ELSGalati/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.