Romanian Rhapsody, pe 27 octombrie la Tecuci

0
1020

Doi artişti foarte apreciaţi pe scenele internaţionale, pianista Mara Dobrescu şi flautistul Matei Ioachimescu, şi-au dat o întâlnire de prim rang într-un proiect muzical excepţional: Romanian Rhapsody, o serie de concerte extraordinare, în şapte oraşe din România, între 21 şi 30 Octombrie, printre care şi municipiul Tecuci, pe 27 octombrie.

Programul Romanian Rhapsoy propune melomanilor o retrospectivă a muzicii clasice româneşti, trasând – cu energie pozitivă şi entuziasm – un arc peste ultima sută de ani: de la muzica de inspiraţie folclorică a lui Tiberiu Brediceanu şi Paul Constantinescu, trecând prin armoniile suave ale lui George Enescu, şi până la muzica timpului nostru, prin sinteza dintre elemente tradiţionale româneşti şi limbaje contemporane universale (ca în “Legenda” renumitei compozitoare Doina Rotaru) sau de natură „Hitchcockiană” (precum Sonata mai tânărului compozitor Cristian Lolea).

Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franţa, este foarte apreciată de public şi critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, eleganţă, dar şi pentru fineţea frazărilor sale.Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recitaluri sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris, Amsterdam, Bruxelles dar şi în săli de concerte renumite din Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia etc. Debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago şi New York, s-a bucurat de o apreciere imensă. În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical şi participă la numeroase proiecte bazate pe fuziunea dintre literatură, muzică şi teatru.O specialistă în muzica de cameră, Mara Dobrescu evoluează în compania unora dintre cei mai importanţi muzicieni ai lumii, făcând, de asemenea, parte şi din Quartetul Face ŕ Face (2 piane şi 2 percuţii) cu care concertează în toată lumea. Discografia sa este foarte apreciată de către presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). Cel mai recent album al ei, “Soleil de Nuit” este deja un succes internaţional, criticul francez Alexandre Pham l-a numit ”un CD eveniment, un act de credinţă şi o grădină secretă”.Mara Dobrescu se bucură de sprijinul unor mari mae?tri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard sau Dominique Merlet.

Despre Matei Ioachimescu, spunea celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho: „Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulţi spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobişnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautişti pe care i-am ascultat.”Flautist român de renume, Matei Ioachimescu susţine o activitate concertistică impresionantă; este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar şi pentru recitaluri cross-over.Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincţii si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) şi colaborează cu unii dintre cei mai interesanţi muzicieni din Europa, pe scene europene şi japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat „Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referinţă pentru aceste două  instrumente.Pentru activitatea sa intensă şi calitatea înaltă a proiectelor susţinute i-a fost încredinţat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Este invitat ca membru al juriului în competiţii internaţionale şi susţine workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România şi Croaţia. Detalii pe www.romanianrhapsody.ro.

Calendarul turneului „Romanian Rhapsody”: 21 octombrie Bistriţa – Sinagoga (Concert precedat de un workshop cu cei doi artişti); 22 octombrie Cluj-Napoca – Muzeul de Artă (Concert şi workshop în cadrul Festivalului “Toamna Muzicală Clujeană”); 23 octombrie Oradea – Filarmonica de Stat; 24 octombrie Deva – Sala ProArte; 26 octombrie Braşov– Centrul Multicultural al Universităţii „Transilvania” (Concert precedat de un workshop cu cei doi artişti); 27 octombrie Tecuci – Ateneul Tecuci; 30 octombrie Bucureşti – Muzeul Naţional Cotroceni. (Pentru acest concert intrarea este liberă doar în urma înscrierii pe lista de protocol, accesibilă pe www.romanianrhapsody.ro).

Ora de începere a concertelor este 19:00

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.