Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT” este deja în faza de testare. Astfel, începând de vineri, 21 septembrie 2018, sistemul va fi testat şi la nivelul judeţului Galaţi. Primii care au primit mesaje de la sistemul „RO-ALERT” au fost locuitorii din localităţile Pechea, Iveşti, Bereşti şi Tecuci, unde sistemul a fost testat timp de două ore, în intervalul 10.00 – 12.00. Tot în cursul zilei de joi, în intervalul orar 17.00 – 19.00, astfel de mesaje vor fi trimise şi în Galaţi, zona fiind aleasă aleatoriu de autorităţi.
Aceste teste vor fi reluate, la nivelul întregului judeţ, în ziua de 24 septembrie. Mai precis, luni, între orele 10.00 – 12.00 şi 17.00-19.00, cei care au telefoanele aflate în aria de acoperire a zonelor testate şi care au această opţiune configurată vor recepţiona mesajul de test ”Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie”.
Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, pe 26 septembrie, testele vor avea loc în întreaga ţară, în aceleaşi intervale orare.
„În perioada următoare vor fi puse la dispoziţia publicului informaţiile privind configurarea telefoanelor, în funcţie de model şi operatorul de telefonie mobilă, pentru recepţionarea mesajelor de avertizare. Sistemul RO-ALERT permite transmiterea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră. Telefoanele aflate în aria de acoperire a zonelor testate şi care au această opţiune configurată vor recepţiona mesajul de test ”Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judeţului Galati. Modul de afişare şi sunetul mesajului de avertizare sunt diferite în funcţie de modelul telefonului mobil”, a explicat maiorul Cătălin Sion, ISU Galaţi.
Reprezentanţii ISU precizează că mesajele care se vor trimite în următoarele zile au doar rolul de a testa aplicaţia, iar persoanele care le primesc nu trebuie să intre în panică pentru că nu este o situaţie reală şi nu se va lua nicio măsură de adăpostire, părăsire a zonei etc.
Cei care doresc mai multe detalii despre aplicaţie pot accesa site-ul https://ro-alert.ro/, site unde se pot face şi configurările telefoanelor mobile pentru recepţionarea mesajelor.
De asemenea, trebuie precizat faptul că primirea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori