Record negru – 18 incendii în cinci zile!

0
1034

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi atrage atenţia asupra pericolului incendiilor de vegetaţie uscată, precizând că în primele cinci zile ale lunii martie s-au înregistrat 18 incendii, din care opt focare, numai în ultimele 24 de ore. După cum se ştie, cel mai mare incendiu pornit de la arderea vegetaţiei uscate s-a produs, duminică, 3 martie,  în Zona Liberă Galaţi, valoarea pagubei fiind de circa 400.000 de euro.  “De la începutul lunii martie și până în prezent, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență  “Gral. Eremia Grigorescu”al judeţului Galaţi au fost solicitate să stingă 18 de incendii de vegetație uscată pe raza mai multor localități. În total, au ars aproximativ 150 ha de vegetaţie uscată, stuf, mărăciniș și lăstăriș.  Principala cauză a creșterii nunmărului de incendii de vegetație uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionaţă, neglijenţa fumătorilor, jocul copiilor cu focul, depozitarea cenuţii din sobe şi cuptoare în locuri necorespunzătoare, ori folosirea sobelor improvizate în bucătăriile de vară. Numai în ultimele 24 de ore pe raza județului Galați, au avut loc opt incendii de vegetație uscată care au afectat aproximativ 70 de hectare de vegetație uscată, în localitățile: Șendreni, Negrilești, Tecuci, Umbrărești, Tg. Bujor, Liești, Berești Meria și în municipiul Galați.

În general, primăvara au loc acţiuni de curăţare a grădinilor şi curţilor de resturi vegetale uscate, iar gospodarii se grăbesc sa-şi igienizeze curţile dând foc acestor resturi fără a respecta distanţele minime de siguranţă faţă de construcţiile existente. Astfel se pot crea condiţiile favorabile propagării incendiilor. În dezvoltarea acestora în aer liber factorul esenţial îl constituie vântul prin direcţia şi viteza sa. Dacă viteza vântului este mare, dezvoltarea incendiului este rapidă şi posibilitatea propagării focului la alte materiale combustibile este ridicată. Lăsând focul deschis nesupravegheat, se pot genera mari pierderi materiale şi de vieţi omeneşti atât în propria locuinţă cât şi în locuinţele învecinate.

Igienizarea solelor şi tarlalelor de către agricultori prin incendiere, se face numai după obţinerea aprobărilor şi luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului, asigurându-se supravegherea atentă a arderii, aceste activităţi fiind reglementate de: (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006, Ordinul Comun nr. 1381/1043/2006 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, respectiv al Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor pentru definirea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 50 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materialele sau substanţele combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare”, transmite ISU Galaţi.

Potrivit instituţiei, “în întâmpinarea acestor evenimente nedorite ne propunem să venim cu precizări, cu caracter preventiv, pentru apărarea bunurilor personale împotriva incendiilor. Astfel, în perioada care urmează, vă recomandăm următoarele: fiecare cetăţean, în gospodăria sa, să verifice sobele şi coşurile de evacuare a fumului de la bucătăriile de vară, iar în cazul în care constată înfundarea sau fisurarea acestora să ia măsuri de remediere a acestor situaţii care pot genera incendii; să nu folosească focul deschis pe timp de vânt şi să nu-l lase nesupravegheat, să nu facă foc noaptea (în condiţii de vizibilitate redusă) în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti sau a depozitelor de furaje. Să stingă jarul cu apă şi să acopere cenuşa cu pământ; reverificarea instalaţiilor electrice de iluminat din locuinţe şi dependinţe şi eliminarea improvizaţiilor la acestea; supravegherea şi educarea copiilor, privind jocul  cu focul; nu folosiţi mijloacele de iluminat cu flacără deschisă (lumânări, chibrituri aprinse, etc.) în locuri cu pericol de incendiu. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi.  Pentru a preîntâmpina apariţia incendiilor de vegetaţie uscată la nivelul localităţilor se vor identifica şi curăţa toate locurile unde este pericol de aprindere a vegetaţiei  şi propagare a  incendiului, vor fi stabilite semnale cunoscute de toţi cetăţenii localităţii în cazul producerii de incendii marii şi se vor asigura mijloace de primă intervenţie (găleţi, furci, lopeţi, cazmale, rezerve de apă etc.). Din momentul izbucnirii incendiului, va fi anunţat serviciul de urgenţă voluntar de pe raza localităţii şi forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi la numărul unic de apel de urgenţă 112. Pentru a vă proteja viaţa şi avutul personal de incendiu este bine să manifestaţi interes faţă de respectarea principalelor reguli de prevenire a incendiilor enumerate mai sus”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.