Recomandări pentru perioada caniculară-Primăria deschide centre de prim ajutor

0
862

Având în vedere avertizarea A.N.M. pentru perioada următoare , privind înregistrarea de temperaturi caniculare,   Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Galați  face o serie de  recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme. Primăria Galați deschide începând de joi puncte de prim ajutor în oraș. În ceea ce privește sfaturile medicale în primul rând cadrele medicale vă sfătuiesc să evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18.     Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 10 grade mai mică decât temperatura ambientală.Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius.Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat cum ar fi cinematografe, spaţii publice, magazine.    Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise iar pe  parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă. Este bine să beți  zilnic între 1,5 -2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Este foarte important să nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.Este indicat să consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă.   O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.     Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc).   Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.     Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Primăria deschide opt centre de prim ajutor pentru caniculă

Urmare atenționării Administrației Naționale de Meteorologie “cod galben , pentru caniculă și disconfort termic” în data de 29.06.2017,  Primăria MunicipiuluiGalați organizează activitatea a opt centre de prim ajutor pentru caniculă. Localizarea centrelor de prim ajutor este următoarea:

  1. Magazinul Market (incinta Winmarkt – fost Billa 4);
  2. Magazinul Carrefour Potcoava de aur;
  3. Magazinul Carrefour Micro 19;
  4. Magazinul Supeco Micro 39 C;
  5. Kaufland 2 – Micro 40;
  6. Galați Shopping City;
  7. Piața centrală – Hala Legume – Fructe;
  8. Țiglina I – Hala Legume – Fructe;

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe

Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile.   Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.     Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale și închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

 

Recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor

Este necesară realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale (bumbac) commode și      nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu pălăriuţă pe cap.Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate. Atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil cât şi pentru mama. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin odată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice

Trebuie creeat un  ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.Este necesară hidratare corespunzatoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi.Alimentaţia va fi predominant din legume şi fructe proaspete .Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei.Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţă de protecţie pe cap.Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.