Raport preliminar la blocul B 8 – trebuie demarate lucrări de consolidare

0
1780

Structura de rezistenţă a Blocului B 8 nu prezintă un risc imediat pentru locatari, însă se recomandă începerea de urgenţă a  lucrărilor de consolidare a blocului şi a fundaţiei imobilului, acestea sunt, pe scurt, concluziile raportului preliminar legat de fenomenul de tasare apărut la începutul lunii în blocul respectiv şi în jurul acestuia. Raportul preliminar mai arată că avaria conductei de apă din zonă a contribuit la accentuarea fenomenului de tasare care, însă, începuse cu mai mult timp în urmă, pe fondul pierderilor de apă din subteran.

Reamintim, după apariţia, la începutrul lunii, a crăpăturilor în bloc dar şi în jurul acestuia, Primăria municipiului Galaţi a alocat, de urgenţă, fonduri pentru realizarea de expertize care să identifice cauza apariţiei acestui fenomen şi să ofere şi soluţiile pentru stoparea lui. Potrivit Biroului de presă al Primăriei Galaţi, municipalitatea a plătit efecutarea a două studii, respectiv expertiza tehnică la blocul B8 – ofertant Proconrim S.R.L. Iași – valoare 78.000 lei fără T.V.A şi studiul geotehnic la bloc B8 – ofertant Proexrom S.R.L. Iași – valoare 65.000 lei fără T.V.A.

“Primăria municipiului Galați informează că s-a încheiat expertiza tehnică preliminară a blocului B8, situat pe strada Melodiei nr. 8, unde au apărut tasări. Scopul realizării acestei expertize este identificarea gradului de afectare a structurii de rezistență pentru cele două scări de bloc și starea terenului de fundare.

Astfel, experții au constatat că la subsolul blocului există o serie de modificări care au apărut din cauza neîngrijirii corespunzătoare (lipsa unui sistem de ventilare care să asigure o umiditate scăzută, prezența unor pierderi de apă din rețeaua interioară a blocului). Totodată, betonul utilizat la fundație este de clasă inferioară, nu este armat și prezintă defecte de turnare. De asemenea, s-a constatat că există numeroase canale tehnice aferente rețelei de canalizare, rețelei de apă și rețelei de preluare ape pluviale. Pierderile de apă din aceste rețele, care sunt realizate din beton de slabă calitate și nu sunt etanșe, au stagnat în interior și s-au infiltrat în terenul de fundare. Expertiza realizată arată că: tasările aferente blocului B8 (scările I și II) pot continua, dar cu intensitate scăzută; evoluția lor, însă, în cazul unui seism este posibil să continue cu valori mari; tasările nu sunt uniforme, având în vedere perioada de 50 de ani de exploatare, timp în care rețelele vechi de apă, canalizare și preluare ape pluviale au avut diverse pierderi în subteran care au dus, în timp, la deformații pe verticală (tasări); în apropierea blocului a existat o avarie la conducta de transport apă, care a inundat terenul din apropierea blocului și terenul de fundare analizat, fenomen care a condus la creștere sesizabilă a tasărilor deja existente; s-au constatat pierderi de apă din rețelele interioare ale blocului.

Concluziile raportului preliminar arată că, la acest moment, structura de rezistență a blocului B8 (scările I și II) nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Cu toate acestea, dacă tasările diferențiate nu se opresc (dacă nu se intervine cu lucrări de consolidare a terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistență să cedeze și fără producerea unui seism. Sunt necesare lucrări de punere în siguranță a structurii de rezistență a blocului B 8 (scările I și II) prin consolidare și lucrări de consolidare a terenului de fundare.  Până la executarea oricăror lucrări de consolidare a terenului de fundare, specialiștii recomandă imperativ stoparea imediată a oricăror pierderi de apă din rețelele de la subsolul blocului și de la cele din zona acestuia. Acestea sunt doar datele relevate de expertiza tehnică preliminară. Primăria municipiului Galați așteaptă rezultatele finale ale investigațiilor pentru a stabili cine trebuie să execute lucrările de consolidare conform reglementărilor legale în vigoare.  Primăria municipiului Galați va sprijini asociația de proprietari să obțină fonduri guvernamentale, prin OUG 20/1994, pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor.

Datele istorice privind blocul B8 arată că lucrările pentru acest imobil s-au desfășurat în perioada 1965 – 1967. Imobilul a suferit în timp acțiunea unor cutremure majore (4.03.1977, 30.08.1986, 30.05.1990)”, transmite Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight − 3 =