Puncte de colectare a uleiului uzat în şcoli sau supermaketuri

0
1299

Se apropie sărbătorile de iarnă şi, odată cu ele, bucătăriile românilor se vor umple de aroma cârnaţilor de casă prăjiţi sau altor bucate tradiţionale care necesită folosirea de ulei alimentar. Gospodinele din Galaţi trebuie să ştie însă că uleiul rezultat din prăjirea în tigăi nu trebuie aruncat la gunoi sau mai rău, în sistemul public de canalizare. Studiile internaţionale arată că un litru de ulei poate produce, pe apă, o poată cu o suprafaţă de un hectare şi poate contamina un milion de litri de apă potabilă, în timp ce reciclarea a doar 8 litri de ulei uzat poate asigura energia electrică pentru a acoperi necesarul energetic al unei familii, pe 24 de ore, suficient pentru a pregăti 48 de mese la cuptorul cu microunde, pentru a folosi de 216 ori aparatul de uscarea părului, pentru a utiliza aspiratorul 15 luni sau pentru a lăsa televizorul în funcţiune timp de 180 de ore!

Toate aceste calcule ar trebui să convingă bucătăresele din Galaţi să nu mai arunce uleiul uzat, mai ales că în oraş există mai multe puncte de colectare a acestuia, multe din ele, în unităţi de învăţământ public.

Printre pionierii acţiunii de colectare a uleiului alimentar uzat se numără Şcoala Gimnazială “Grigore Moisil”, din Micro 13 B, unde, încă din primăvara acestui an, se primesc recipiente cu ulei uzat, unitatea de învăţământ derulând în acest sens un parteneriat cu ONG-ul “Viitorul în Roz”. Oricine dintre părinţii elevilor care învaţă la şcoală dar şi gospodinele din cartier poate adduce, la şcoală, ulei alimentar uzat, singura condiţie fiind ca acesta să fie adus într-un recipient de plastic, iar uleiul să fie, pe câtz posibil, filtrate (fără impurităţi). Sunt şi alte şcoli în Galaţi care derulează proiecte similare cu ONG-ul respectiv. Astfel, echipa societății “Viitorul în Roz SRL” care se ocupă de colectarea uleiului alimentar uzat de la persoanele fizice în Galați, le-a şi mulțumit gălăţenilor, pe facebook, pentru că s-au implicat în protejarea mediului,  prin strângerea uleiul alimentar uzat din gospodăriile proprii. “Totodată dorim să vă aducem la cunoștință că am reușit să înființăm câteva centre de colectare , pentru a veni în întâmpinarea celor interasati în protejarea mediului, în următoarele locații: Micro 19 – în curtea Școlilor 29 și 17  (pentru a-l lasă aici, luați legătură cu paznicii), Micro 17 – în incinta Grădiniței LICURICI (pentru a-l preda aici, luați legătură cu personalul grădiniței), Țiglina 1 – în incinta Școlii nr.7 (pentru a-l lasă aici, trebuie să ajungeți în zona terenului de sport , unde veți găși un container special roșu cu gri special destinat pentru ulei) AICI AVEM RUGĂMINTEA SĂ STRÂNGEȚI ULEIUL și să ARUNCAȚI ÎN CONTAINER NUMAI RECIPIENTE DE PLASTIC, pentru a nu se sparge), Micro 13 – în curtea Liceului Metalurgic (pentru a-l lasă aici, aveți un container roșu cu gri special pentru ulei, exact la intrare) AICI AVEM RUGĂMINTEA SĂ STRÂNGEȚI ULEIUL și să ARUNCAȚI în CONTAINER NUMAI RECIPIENTE DE PLASTIC RECIPIENTE DE PLASTIC , pentru a nu se sparge şi Centru – în curtea Palatului Copiilor – AICI AVEM RUGĂMINTEA SĂ STRÂNGEȚI ULEIUL și să ARUNCAȚI în CONTAINER NUMAI RECIPIENTE DE PLASTIC”.

Recent, şi supermaketurile Auchan şi Carrefour s-au implicat în colectarea uleiului alimentar uzat. La ambele supermaketuri, la „serviciul clienţi”, se pot aduce sticlele din plastic pline cu ulei alimentar uzat (în orice cantitate – de la 0,5 l la 5 sau 7l), fiecare magazine având propria politică de recompensare – oferirea de ulei alimentar îmbuteliat, funcţie de cantitatea de ulei uzat adus.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve − three =