Circa 700 de angajați ai combinatului siderurgic ArcelorMittal s-au adunat, astăzi, la ora 11.00, în interiorul unității, în fața sediului administrativ, nemulțumiți de oferta salarială pe care o face conducerea în cadrul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă. Oamenii, nemulțumiți, au forțat ușa de la intrare în sediul administrativ, iar în înghesuială s-a spart un geam al ușii de la intrare. Totuși, siderurgiștii nu au avut cu cine discuta, căci nici un reprezentant al administrației nu se afla acolo. Potrivit purtătorului de cuvânt al unicului sindicat reprezentantiv din combinat, Sindicatul Siderurgistul AMG, Vasile Crișan, protestul de astăzi a fost unul spontan, însă sindicatul înțelege nemulțumirea angajaților și este decis să recurgă, pe viitor, la toate măsurile de luptă sindicale legale, dacă administrația combinatului nu va da curs solicitărilor de majorare salarială cu 20%. „La ora 11.00, în fața sediului administrativ, la turn, s-au adunat în jur de 600-700 de oameni, a fost un protest spontan, au venit majoritatea celor care intrau în tură la ora 14.00, puțini au fost cei care au plecat de la locurile de muncă să vină să protesteze. Trebuie remarcat că au venit oameni din toate secțiile, ceea ce înseamnă că nemulțumirea domnește peste tot în combinat. La acest protest spontan am fost și noi, sindicatul, chemați, fiind singurul sindicat reprezentantiv din combinat dar am rămas neplăcut surprinși de indiferența administrației de a nu veni de a discuta cu oamenii. E clar că dacă își mențin oferta actuală pe care o au cei din administrație este foarte clar că din punctul nostru de vedere vom declanșa toate mijloacele de luptă sindicală începând cu premisele conflictului de muncă.
A fost o acțiune spontantă care demonstrează că răbdarea oamenilor a ajuns la final”, a spus Vasile Crișan. Administrația combinatului nu a comentat incidentul de astăzi, însă, într-un comunicat de presă, a precizat că “ArcelorMittal Galați îți exprimă hotărârea de a continua dialogul cu partenerii sociali, în cadrul stabilit de lege, pentru a se asigura deopotrivă sustenabilitatea Combinatului dar și viitorul slujbelor, în noua realitate economică”.
Negocierea CCM din combinat ar fi trebuit să se încheie pe 15 ianuarie, dar pentru că sindicatul nu a fost de acord cu oferta salarială, părțile au convenit să prelungească negocierile până pe 26 ianuarie. Inițial, sindicatul a cerut o majorare salarială de 25%, însă ulterior a spus că ar fi acceptabilă și o creștere de 20-21%, însă administrația combinatului oferă doar o creștere fixă, în valoare de maxim 250 de lei pentru salariile mici. Totodată, administrația ar vrea ca noul CCM să fie valabil pe doi ani iar salariul de bază să foe majorat prin introducerea sporului de condiții grele, de 20%, oferte respinse de sindicat.