Protest în combinat

0
2582

Peste 400 de angajaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi protestează în faţa sediului administrativ (în incinta combinatului), nemulţumiţi că negocierile CCM nu avansează. Oamenii, care ar trebui să intre în tură la ora 14.00, au venit mai devreme pentru a protesta, aşa cum au făcut-o şi săptămâna trecută. Numărul protestatarilor creşte, pentru că din oraş vin din ce în ce mai mulţi şi intră în combinat. Siderurgiştii sunt nemulţumiţi de nivelul salarial şi spun că i-ar mulţumi o creştere salarială de minim 100 de euro, iar dacă nu li se vor majora salariile, oamenii sunt hotărâţi să continue acţiunile de proterst până la oprirea  lucrului. Acţiunea de protest nu este revendicată de nici un sindicat.
Actualul CCM a expirat pe 15 ianuarie şi a fost prelungit pentru că negocierile stagnează. Potrivit vicepreședintelui Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crișan a oferta combinatului este net inferioară cererilor sindicatului. Astfel, sindicatul cere o majorare cu 350 de lei pentru toate salariile angajaților și prime de 400 de lei, în timp ce administrația a oferit, până acum, o creștere salarială de doar 50 de lei la fiecare salariu, plus introducerea sporului de condiții grele în salariul de bază. Totodată administrația ar dori ca noul CCM să fie semnat pe doi ani, oferte cu care sindicaliștii nu sunt de acord.

Update – Potrivit unui comunicat de presă, „ArcelorMittal își menține angajamentul de a îmbunătăți situația socială a angajaților dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuțiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susținuți de compania-mamă prin investiții fără precedent, atât în oameni cât și în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun și aproape de o revenire, mulțumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toții. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creștere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflației de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% – pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea și înțelepciunea colegilor noștri, care înțeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situației nu poate aduce mai multe resurse pentru creșterea salariilor și că asemenea situații trebuie abordate prin măsuri legale.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.