Platoul din faţa monumentului Eroilor Revoluţiei de la 1989 a fost, astăzi, ocupat, de la ora 15.00, de câteva zeci de angajaţi din diverse domenii – sănătate, învăţământ, administraţie, cultură, metalurgie – ArcelorMittal, transporturi – Transurb -, membri ai sindicatelor afiliate CNS Cartel Alfa –filiala Galaţi care au protestat împotriva Guvernului.
Oamenii au scandat “Hoţii” şi au folosit fluiere şi vuvuzele, iar câţiva dintre ei au lovit, ritmic, mai multe butoaie, cu beţe din lemn. Protestatarii au afişat şi pancarde cu diverse mesaje, precum: “Vrem condiţii de muncă decente”, “Cine nu se trezeşte azi degeaba va plânge mâine” sau “Modificaţi legea care a distrus dialogul social”.
Acţiunea de protest de astăzi (desfăşurată alături de alte şapte judeţe din ţară) se înscrie în seria manifestaţiilor de protest organizate de Cartel Alfa la nivela naţional, pe 4 octombrie fiind programată, la Bucureşti, pichetarea sediului Guvernului. Protestatarii cer blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat şi modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor 5 confederații sindicale înaintată guvernului.
„Galaţiul, alături de alte 7 judeţe din ţară pichetează sediile prefecturilor, urmând ca pe 4 octombrie să pichetăm sediul Guvernului de la Bucureşti. Vrem să blocăm transferul taxelor de la angajator la angajat, lucru care care va duce la scăderea salariului net şi mai vrem modificarea legii 62 a dialogului social care face imposibiliă negocierea CCM la nivel naţional şi de sector. Prin transferul taxelor de la angajator la angajat se va diminua drastic salariile, este o măsură care, de la 1 ianuarie, va rade prima tranşă de 25% promisă bugetarilor şi va reduce cu cel puţin 20% salariile din mediul privat„, a declarat liderul Cartel Alfa – Filialal Galaţi, Romică Gârneaţă. „Nu este corect, ne va reduce salariile mai ales nou, celor din siderurgie, care am ajuns cu salariul minim pe economie, după 35 de ani vechime. E bătaie de joc!. Nu e normal, e o hoţie, că până la urmă, mediul privat produce bani cu care plătesc şi salariile bugetarilor, pensiile speciale…Deci practic bugetrii trăiesc pe salariile privaţilor şi privaţii au ajuns cu salariul minim pe economie. Este o bătaie de joc”, a spus un protestatar, Eugen Zaldea, siderurgist la combinatul ArcelorMittal. „Păcat că alături de noi nu sunt mai mulţi oameni, dar pentru noi, cei de jos, cu salariul minim pe economie va fi foarte greu căci de la 1 ianuarie ni se va opri 22% pe salariu, iar preţurile cresc… plus că nu vom mai beneficia de mai multe lucruri, inclusiv de acel concediul medical… dacă ne vom strânge mai mulţi salariaţi la astfel de acţiuni poate că Guvernul ne va înţelege”, a spus şi Iuliana Ciobotaru, salariat Transurb