Propunere de finanțare europeană pentru regularizarea Tecucelului

0
677

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a propus spre finanțare europeană proiectul “Reducerea riscului la inundații a municipiului Tecuci din județul Galați”. Acesta este un proiect integrat de utilitate publică care are drept scop reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei din municipiul Tecuci cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii. Potrivit sursei citate, “proiectul propus spre finanțare europeană “Reducerea  riscului la inundații a municipiului Tecuci, județul Galați” răspunde nevoilor de prevenire şi protecţie la inundaţii în zona municipilui Tecuci, respectiv protecţia la inundaţii a unui număr de 20.000 locuitori. Se urmăreşte asigurarea unei protecții semnificative împotriva inundațiilor la probabilitatea de 0,5 % conform HG nr. 846/2010.

Această investiție este necesară pentru preintâmpinarea unor dezastre viitoare similare celor din ultimii ani, în special anii 2007, 2010 când locuitorii din zonă au fost victime ale unor dezastre naturale de proporţii.

Pentru aceasta se propune o acumulare nepermanentă, cu volumul total de 3.40 mil. mc, amplasată în amonte de podul DN24 la cca. 1,3 km, care are drept scop tranzitarea undei de viitură cu probabilitatea de depăsire de 0.5 % astfel încât să poată fi transportată de albia aval de acumulare până la confluenta cu râul Bârlad, fără a produce inundații în zona aferentă orașului Tecuci. Pentru această construcție se va utiliza infrastructura verde.

Totodată prin acest proiect propus spre finanțare europeană se mai dorește să se realizeze următoarele: Lucrări de amenajare a albiei râului Tecucel; reabilitare si reechiparea stațiilor de pompare; (măsuri care asigură eficacitatea intervențiilor de prevenire a inundațiilor prin asigurarea unor echipamente de intervenţie). Valoarea totală a investiției este de 121.584.285,87 lei cu TVA”.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + eighteen =