„Proiectele Galațiului nu mai trebuie blocate!”

0
1599

Dezvoltarea portului cu fonduri europene este încă o cale prin care orașul se dezvoltă economic, creând noi locuri de muncă, prin atragerea unor noi fluxuri de marfă pe circuit feroviar -fluvial – rutier”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu, salutând lansarea, astăzi, a proiectului “Platforma Multimodală Galaţi-înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrală Rhin – Dunăre-Alpi”.  “Susțin toate demersurile Administrației Porturilor Dunării Maritime în derularea acestui proiect ce presupune realizarea unei platforme multimodale care va conduce la creșterea traficului containerizat de mărfuri în cadrul pieței internaționale.

Niciun proiect care conduce la dezvoltarea orașului nu mai trebuie blocat. #Nu_suntem_un_oraș_de_categoria_a_doua, nu suntem cetățeni de categoria a doua, iar gălățenii merită tot ce e mai bun!”, a mai spus primarul Ionuț Pucheanu. Acesta s-a referit, în context, la marile proiecte de infrastructură din zona noastră, cel mai important fiind  construirea Centurii Ocolitoare a municipiului Galați, proiect estimat la 260 milioane de euro care prevede construirea a 35 de km de carosabil, obiectiv programat a se realiza tot cu fonduri europene, dar care, în ultima perioadă pare să nu mai fie o prioritate a actualului Guvern.

Proiectul “Platforma Multimodală Galaţi-înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrală Rhin – Dunăre-Alpi”, lansat astăzi, are o valoare totală de peste 80 de milioane de euro. Proiectul este compus din trei etape, beneficiari direcți fiind APDM și „Port Bazinul Nou” & Metaltrade International, iar finanțarea fiind diversă – granturi europene, contribuția statului român și a operatorului privat, în parteneriat cu alți operatori europeni.

Prima etapă a proiectului (cu o valoare totală de peste 25 de milioane de euro, din care 21,77 milioane euro- finanțare europeană) prevede realizarea următoarelor lucrări: modernizarea cheului existent, lucrări de dragare în bazinul situat în zona „Port Bazinul Nou”, umplerea parțială a bazinului portuar și nivelarea profilului elevației platformei. La finalul lucrărilor (ce se vor demara pe 28 februarie și se vor finaliza peste 18 luni), cheul modernizat va avea o lungime totală de 86m de metri, vor exista 5 dane, suprafața platformei fiind de 125.264 mp. Cea de-a doua etapă, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro (din care 10,10 milioane de euro vor fi asigurate prin POIM 2014-2020, proiect aflat în prezent în evaluare),  presupune realizarea lucrărilor de racordare a portului la rețeaua de transport feroviar și rutier . În fine, a treia etapă, în valoare de aproximativ 43 de milioane de euro, reprezintă doar investiția beneficiarului privat, Metaltrade International SRL & Port Bazinul nou SRL și constă în realizarea unei platforme multimodale și a zonei de acces la platformă. Toate cele trei etape ale proiectului sunt estimate a se finaliza în august 2023. Din acel moment, prin portul Galați vor putea fi operate, anual, 150.000 de containere cu marfă, transformând obiectivul în unul unic la nivel național și dezvoltând economia locală prin crearea de 20.000 de noi locuri de muncă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.