Construirea podului peste Dunăre se amână înainte de începerea etapei de proiectare, pentru că partea română, respectiv Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încurcat mai multe probleme care ar fi trebuit rezolvate înainte de începerea proiectării. Una dintre acestea este elaborarea documentațiilor cadastrale pentru terenurile ce urmează să fie expropiate. Este vorba de 460 de terenuri, atât din județul Brăila, cât și din județul Tulcea, cu o suprafață totală de peste 122 ha. La începutul lunii decembrie, CNAIR a lansat pe SEAP procedura de selectare a firmei căreia să îi fie atribuit contractul pentru serviciile de „întocmire documentaţii cadastrale, rapoarte de evaluare şi asigurare servicii juridice de asistenţă şi reprezentare în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare proiectării şi execuţiei obiectivului de investiţie Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila, pe raza localităţilor Brăila şi Vădeni, judeţul Brăila, şi localităţile Smârdan şi Jijila, judeţul Tulcea”. Trei dintre firmele care au cumpărat caietul de sarcini au depus contestații invocând mai multe neclarități în documentația de atribuire a contractului. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a admis două din aceste contestații și a obligat CNAIR ca în 15 zile de la această decizie să refacă documentația prin modificarea procedurilor. Cu analizarea ofertelor, anunțarea rezultatelor licitației și întocmirea documentațiilor cu siguranță că or să mai treacă vreo câteva luni.
Dar aceasta nu este singura problemă care va întârzia proiectarea și implicit și lucrările de construire a podului, pentru că asocierea firmelor Astaldi (Italia) și IHI (Japonia) a transmis CNAIR zece notificări în care sunt semnalate problemele care împiedică începerea proiectării podului, fiind cerute nu numai amânări de termene ci și daune pentru că partea română întârzie începerea proiectării podului. ”În cadrul contractului de proiectare și executie „Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila” nu au fost formulate revendicări. Antreprenorul Asocierea Astaldi S.p.A. – IHI Infrastructure Systems CO. LTD a emis un număr de 10 notificari prin care și-a manifestat intenția de a revendica costuri suplimentare și extensie de timp, fără să specifice sumele și extensia de timp la care se consideră îndreptățit”, a declarat la Digi24.ro un reprezentant al companiei de drumuri. Cei de la Astaldi S.p.A. sunt nemulțumiți pentru că nu pot începe proiectarea podului din cauză că nu știu unde vor fi relocate rețelele de utilități din zona podului. Este vorba de rețelele de apă, canalizare, irigații, telefonie și rețele electrice. Întârzierea începerii proiectării podului peste Dunăre ar putea fi amânată cu cel puțin câteva luni, întrucât CNAIR trebuie să pună la dispoziția proiectanților planurile relocării utilităților, dar până acum nici măcar nu au fost finalizate cele trei licitații pentru proiectarea și execuția lucrărilor de mutare a utilităților. La una dintre licitații, organizată în februarie, nu s-a prezent nicio firmă.
La licitația pentru ”Proiectare și execuție „Relocări/Protejări conducte edilitare (apă și canal) și rețele de irigații necesare pentru execuția Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, a fost depusă în data de 13.02.2018 o singură ofertă care se află în evaluare. La licitația pentru „Proiectare și executie relocări/protejări conducte de transport gaze naturale necesare pentru execuția Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, a fost depusă în data de 08.03.2018 o singura ofertă care se află în evaluare. Licitația pentru „Proiectare și executie relocări/protejări rețele electrice și de telefonie necesare pentru execuția Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, a fost anulată în data de 27.02.2018 pentru că nu a fost depusă nicio ofertă.