Proiect european la Casa Cuza Vodă

0
1474
SONY DSC

În următorii doi ani și trei luni,  Casa Cuza Vodă – parte a Muzeului de Istorie Paul Păltănea –  din Galați va fi închisă publicului, urmând să fie consolidată și reparată, printr-un proiect european cu o finanțare totală de 2,66 milioane de lei, din care  2,4 milioane de lei, finanțare nerembursabilă de la UE și 205.598 de lei, finanțare de la CJ Galați. Pentru accesarea proiectului “Consolidare, restaurare și amenajare Muzeu Casa Cuza Vodă din Galați”, demersurile CJ Galați (instituție care are în subordonare Muzeul de Istorie) au început încă din 2014.

Clădirea, cu o vechime de peste 190 de ani, a fost cumpărată în anul 1827 de Ioan Cuza- tatăl lui Al. Ioan Cuza. Ulterior, în 1840, ajuns la maturitate, Al. Ioan Cuza s-a stabilit și el la Galați  unde a profesat ca judecător, președinte al Judecătoriei Covurlui și ulterior pârcălab al județului Covurlui. Al. Ioan Cuza a locuit în acest imobil chiar și în perioada domniei sale (pe când venea în vizită la Galați), casa fiind ulterior moștenită de soția și fiii săi, până în 1884, când a fost vândută. După mai mulți proprietari, în 1937, casa a fost cumpărată, prin contribuția mai multor gălățeni, de Asociația “Vila Cuza Vodă”, imobilul devenind apoi, în 1939 muzeu dedicat domnitorului Al. Ioan Cuza, destinație pe care o are și astăzi.

Clădirea este însă afectată de fenomenul de tasare, motiv pentru care necesită lucrări de consolidare. Prin lucrările finanțate de proiectul european, se va consolida imobilul, dar se vor realiza și alte lucrări de restaurare și amenajare (vitralii la ferestrele scării interioare și la etaj, refacerea pardoselii, tencuieli, vopsitorii, dotarea cu mochete, lămpi, aplice etc), inclusiv amenajarea unui grup sanitar pentru vizitatori, căci imobilul nu a avut, până acum așa ceva, iar singura soluție era o toaletă ecologică (tip cabină) care fusese adusă în curtea muzeului.

Totodată, la finalizarea proiectului, muzeul va beneficia și de o prezentare digitalizată modernă, care va permite persoanelor cu dizabilități realizarea unui adevărat tur virtual al instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.