În cadrul ședinței Consiliului Județean Galați, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru un proiect de aproape 90 de milioane de lei, prin care Grădina Botanică și Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” vor fi modernizate.
Proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, imediat ce apelurile de finanțare vor fi deschise.
“Este un amplu proiect prin care, cu ajutorul fondurilor europene, vom moderniza și transforma major Grădina Botanică, unul dintre cele mai apreciate și vizitate locuri din Galați. Astfel, va fi prima Grădină Botanică din țară care va avea și alei cu pavaj solar. Energia obținută astfel va fi folosită, pe lângă partea de iluminat, și pentru funcționarea a zece bănci , dotate cu internet wireless, porturi USB și sisteme wireless de încărcare a telefonului.
Mai mult, băncile sunt prevăzute și cu senzori pentru monitorizarea temperaturii, emisiilor de CO2, umidității și a presiunii atmosferice. De altfel, toate aceste date vor fi afișate și publicului vizitator.
De asemenea, prin acest proiect vom dota Planetariul din cadrul muzeului cu cel mai performant sistem de proiecție din România, prevăzut cu panouri LED, având diametrul de 7 metri și o rezoluție de 8K”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Proiectul prevede lucrări majore și la spațiul verde, acolo unde, pe lângă noi soiuri de plante, vor fi create și diverse arii tematice, unde vor fi organizate activități educaționale și non-formale. În plus, va fi amenajat un sistem modern de irigații, se va moderniza și sistemul de iluminat exterior, vor fi montate 20 de panouri de informare cu touchscreen, va fi creat un amfiteatru înnierbat și va fi amenajat un nou luciu de apă. Grădina Botanică se întinde pe o suprafață de 18 hectare și are peste 1300 de specii și soiuri (arbori, arbuști, subarbuști, liane, plante ierboase anuale și perene).