Programul naţional „Tomata”, un succes la Galaţi

0
1217

Potrivit directorului Direcţiei Agricole Galaţi, Valentin Huciu, din 2017, de când s-a lansat “programul Tomata: şi până în prezent, numărul legumicultorilor gălăţeni care au beneficiar de subvenţiile de stat a crescut în continuu. Astfel, în 2017 s-au înregistrat 1212 legumiculotori care au primit, în total, subvenţii în valoare de 16,5 milioane lei. În 2018, numărul aplicanţilor a acrescut la 2.835, aceştia încasând o sumă de 39 milioane lei, iar în acest an, deja s-au înregistrat 2.748 de legumicultori care vor beneficia de ajutoare în valoare de 38 milioane de lei. “Aceştia sunt însă doar cei înscrişi în primul ciclu de producţie, dar mai este şi ciclul al doilea, unde estimăm că se vor mai înregsitra în jur de 1500 de legumicultori”, a mai spus directorul Direcţiei Agricole, precizând că subvenţia pentru primul ciclu de producţie va fi virartă, ăntr-o singură tranţă, în luna iulie. “Deja roţiile de Matca au apărut, sunt nişte roşii deosebite, foarte bune, de calitate”, a mai spus reprezentantul Direcţiei Agricole.

Potrivit hotărârii de Guvern emise pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2019 s-au alocat, la nivel naţional, 233.190.000 lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei 50.000.000 euro. Valoarea ajutorului de minims pentru programul de tomate este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar sumele se plătesc într-o singură tranşă. Cererea de înscriere în program se depune la Direcțiile pentru Agricultură Județene,  până cel târziu la data de: 20 martie inclusiv, pentru producția valorificată în perioada ianuarie-mai; sau 15 septembrie, inclusiv, pentru tomatele valorificate în perioada noiembrie – 20 decembrie.

Beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe criterii, respectiv: să dețină o suprafață cultivată  cu tomate în spații protejate de minim 1000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2019“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minim 2 kg tomate/mp;  să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere;  să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative privind comercializarea producției.

Documentele justificative, respectiv bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, care să ateste comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până la data de 27 decembrie 2019, inclusiv. foto- madr

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.