Programul manifestărilor consacrate aducerii osemintelor Episcopului Nifon Niculescu al Dunării de Jos

0
712

În anul închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române comemorării celor adormiţi în Domnul, în perioada 24-26 septembrie 2021, vor avea loc o serie de manifestări prilejuite de aducerea rămăşiţelor pământeşti ale Episcopului Nifon Niculescu al Dunării de Jos, de la Cimitirul ”Şerban Vodă” – Bellu din Bucureşti la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

Evenimentul istoric al readucerii la Galaţi a osemintelor vrednicului de pomenire Episcop Nifon Niculescu şi aşezarea lor la loc de evlavioasă cinstire în rândul marilor ierarhi ai Dunării de Jos, se va desfăşura după următorul program:

Vineri, 24 septembrie

ora 1700 – întâmpinarea convoiului de la Bucureşti cu rămăşiţele pământeşti ale Ierarhului Nifon Niculescu la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Sicriul cu osemintele Episcopului Nifon va fi purtat de preoţi până în Capela Muzeului Eparhial, unde se va oficia un Trisaghion.

Sâmbătă, 25 septembrie

  • ora 900 – oficierea Sfintei Liturghii şi slujba Parastasului pentru Episcopul Nifon Niculescu, la Muzeul eparhial;
  • ora 1200 – desfăşurarea Simpozionului ”Personalitatea Episcopului Nifon, ierarh vrednic, liturghisitor evlavios, misionar harnic, filantrop energic şi patriot luminat”, în Sala festivă a Muzeului eparhial;
  • ora 1630 – procesiune cu rămăşiţele pământeşti ale Episcopului Nifon Niculescu de la Muzeul eparhial către Catedrala Arhiepiscopală, cu oprire în faţa Capelei Seminarului Teologic Ortodox ”Sfântul Apostol Andrei”.

Duminică, 26 septembrie

  • ora 900 – oficierea Sfintei Liturghii, evocarea ierarhului Nifon şi aşezarea rămăşiţelor sale pământeşti în cripta pregătită în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

La 22 martie 1909 episcopul Nifon Niculescu este ales pe tronul vacant al Dunării de Jos, unde va păstori până la 1 ianuarie 1922. În eparhia de la Dunăre, care în vremea sa cuprindea o geografie jurisdicţională foarte întin­să, incluzând judeţele Covurlui, Brăila, Tulcea, Con­stanţa, Caliacra şi Durostor, s-a implicat cu toată iscusinţa pasto­rală şi administrativă.

În decursul celor 13 ani, cât s-a aflat în fruntea eparhiei, a manifestat o grijă pastorală susţinută, mai ales în regiunea multicon­fesională a Dobrogei, unde a cercetat frecvent parohiile şi mă­năstirile, hirotonind noi slujitori.

În vremea sa au fost refăcute aşezămintele monahale de la Celic-Dere, Cocoş şi mai multe biserici din satele întregii eparhii, la unele dintre ele contribuind chiar cu fonduri proprii.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen + 12 =