Programări online pentru paşapoarte, până mai creşte numărul angajaţilor

0
1160

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Galaţi a postat, astăzi, pe site-ul instituţiei, că de acum înainte persoanele care doresc preschimbarea documentelor de călătorie o pot face programându-se online. Pe site-ul serviciului public  există secţiunea de “programări online” (http://www.epasapoarte.ro/Home/Programare), unde solicitantul îşi dă numele şi judeţul  de unde solicită paşaportul, urmând să îşi aleagă ziua în care va veni să depună actele, verificând calendarul afişat electronic. Cât priveşte primirea noului document, aceasta se poate realiza la adresa indicată de solicitant, prin curierat, variantă funcţională de câţiva ani la Galaţi.

Programarea online se aplică, de luna trecută şi la serviciul de premise auto, lucru ce a eliminate cozile de la sediul Poliţiei Rutiere, din str. Domnească. Totuşi, în ambele cazuri (permise auto şi paşapoarte) trebuie luat în consideraţie faptul că sistemul de programare online este restrictiv şi ar putea fi acuzat că face discriminare, deoarece nu toţi solicitanţii au acces la internet sau la tehnologia necesară unei astfel de programări.

Pe de altă parte, programarea online vine ca urmare a cererii premierului României de a se fluidiza activitatea serviciilor de paşapoarte din ţară, în condiţiile în care în această vară s-au înregistrat probleme în multe din judeţele ţării, solicitanţii fiind nevoiţi să vină cu câte o zi înainte, pentru a ajunge să depună actele pentru un nou document de călătorie.

Totuşi, cozile existente la serviciilor de paşapoarte sunt cauzate în primul rând de deficitul de personal, o problemă luată şi ea în calcul de Guvern, dar care va avea rezolvare abia peste un an, în cel mai bun caz, căci Executivul a decis şi reducerea perioadei de şcolarizare de la 2 la un an pentru şcolile de agenţi şi subofiţeri.

Astfel, la finele lunii trecute, Guvernul, a decis creșterea cifrei de școlarizare la școlile de agenți și subofițeri din cadrul MAI (excepţie Academia de Poliție ”Alexandru I. Cuza” care este singura instituție de învățământ a MAI pentru formarea ofițerilor de poliție, poliție de frontieră, pompieri și jandarmi), la 8190 de locuri pentru anul școlar 2017 – 2018, prin organizarea a trei sesiuni de admitere. Până în prezent, școlilor de agenți și subofițeri din MAI le era alocat un număr 1.434 de locuri pe an, însă, în momentul de față, deficitul de personal se situează la peste 20.000, acesta fiind accentuat de ieșirile la pensie din ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.