Marţi, de la ora 11.00, la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galaţi va avea loc deschiderea seriei activităţilor din cadrul proiectului transfrontalier „Şcoala de vară dunăreană” – ediţia a II-a, derulate până pe 28 iulie.
Proiectul „Şcoala de vară dunăreană”, iniţiat de Asociaţia Danubiana Galaţi în parteneriat cu instituţia de învăţământ Colegiul Naţional „Costache Negri”, este finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi îşi propune să perfecţioneze cunoştinţele de limba şi literatura română ale unui număr de 40 de profesori şi învăţători de la şcolile cu predare în limba română din regiunea Odessa- Ucraina, şi să realizeze schimburi de bune practici în demersul didactic. Profesorii şi învăţătorii care participă la proiect provin din următoarele sate/oraşe: Ismail, Utconosovca, Staroselie, Ozeornoe, Camasovca, Plavni, Dimitrovca, Borisovca, Novoseliscoe, Dolinscoe şi Orlovca.
Proiectul „Școala de vară dunăreană” ediția a II-a își propune să faciliteze schimbul de experiență dintre profesorii din Ucraina și cei din România, în vederea stopării fenomenului de închidere a școlilor cu predare în limba română din sudul Basarabiei – Ucraina. Dacă la prima ediție a fost un grup-țintă format din 25 de cadre didactice din Ucraina, la ediţia a II-a sunt 40 de cadre didactice din aceiași regiune. În urma primei ediţii a proiectului „Școala de vară Dunăreană”, profesorii din România au aflat nevoile şcolilor româneşti din Ucraina, problemele cu care se confruntă, de la lipsa materialelor didactice, la lipsa manualelor în limba română, a literaturii de specialitate, a cărţilor pentru copii. Prin bunăvoinţa colegilor din România, parteneri în proiect, s-au făcut donaţii însemnate de cărţi, auxiliare didactice, materiale pentru învăţarea limbii române. Totodată, s-au stabilit contacte între vorbitorii de limbă română despărţiţi de trei graniţe, iar profesorii din Ucraina au simţit că nu mai sunt singuri în demersul lor de a păstra limba română în cadrul oficializat al şcolilor, a cultiva şi promova limba, cultura şi civilizaţia maternă. Organizatorii spun că „proiectul se bucură de sprijinul necontenit al reprezentanților românilor din Ucraina și anume : domnul Nicolae Moșu președintele Asociaţiei Național-Culturale a Românilor din regiunea Odessa; domnul Petru Șchiopu președintele Asociației Ecologice Ialpug și domnul Vadim Bacinschi- redactor șef la revista Sud-Vest -Almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei”.