Produse tradiţionale din Galaţi, atestate de Ministerul Agriculturii

0
1432

În ultima perioadă, în municipiul Galaţi au apărut mai multe magazine care comercializează produse tradiţionale locale. Alături de primele astfel de produse comercializate în oraş, printre care cea mai cunoscută este brânza de Covurlui, în prezent, piaţa gălăţeană s-a îmbogăţit cu alte preparate tradiţionale, precum (cotlet fără os, afumat, costiţă de porc afumată de Lieşti), dar şi alte produse din judeţele învecinate. În cel mai mare mall din Galaţi, înainte de intrarea în supermarket, există însă şi un punct permanent de vânzare a produselor tradiţionale gălăţene, în vitrine aflându-se atât brânză, măsline, anghinare murată, dulceţuri sau bragă (vara) cât şi preparate din carne de porc şi pui, unele din ele recent atestate de Ministerul Agriculturii drept produse tradiţionale.

De altfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat, recent, încă șapte atestate pentru produse tradiționale, patru din acestea fiind din județul Galați, restul fiind din Caraş Severin şi Buzău. Este vorba despre producătorul gălăţean S.C. VERDESI&CO SRL care a primit atestat pentru patru produse tradiționale obținute din carne de porc provenită din fermele proprii: „Mușchiuleț de porc Ilinca”, „Cotlet haiducesc a lui Zamfir”, „Costiță afumată Ilinca” şi „Cârnați de porc a lui Ignat”. Produsele se prepară într-un laborator, bine pus la punct, din municipiul Galaţi, după reţete tradiţionale vechi de zeci de ani şi se realizează manual, de angajaţi care cunosc exact reţetele şi proporţiile ingredientelor folosite – sare, piper, cimbru şi alte condimente, toate naturale. Secretul este legat de modalitatea de afumare a produselor, lemnele folosite pentru afumătoare dar şi perioada în care alimentele se lasă la afumat.

Astfel, prepararea ”Mușchiulețului de porc Ilinca” constă în prepararea bucăților de carne prin maturare și condimentare cu cimbru și alte condimente, înainte de afumare. ”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obținut din cotlet de porc, maturat în baiț de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea cărnii prin metode tradiționale conduc la obținerea produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”, care se caracterizează printr-un gust deosebit și mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă. ”Costița afumată Ilinca” este un produs obținut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiț de condimente naturale tradiționale și sare, o rețetă cu o vechime de peste 25 de ani. ”Cârnații de  porc a lui Ignat”, afumați tradițional, se obțin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obținut se supune operației tehnologice de afumare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.