Procesiune cu icoane în Duminica Ortodoxiei

0
910

Câteva zeci de clerici, mireni şi elevi-iconari din judeţele Galaţi şi Brăila au participat în Duminica Ortodoxiei la o procesiune cu sfintele icoane de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, unde a fost vernisată cea de-a XVIII-a ediţie a expoziţiei de icoane „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română“.

Procesiunea a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii de către arhiepiscopul Casian Crăciun, în cadrul căreia tinerii iconari şi foarte mulţi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. În cuvântul de învăţătură, arhiepiscopul Dunării de Jos a subliniat importanţa icoanei în viaţa creştinilor şi necesitatea săvârşirii faptelor bune în societatea de astăzi, în care individualismul se manifestă din ce în ce mai des.

În prelungirea Sfintei Liturghii, tinerii iconari şi o parte din credincioşi au pornit în tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, unde a fost vernisată cea de-a XVIII-a ediţie a expoziţiei de icoane „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română“.

În cadrul acesteia au fost expuse numeroase lucrări iconografice ale tinerilor seminarişti, dar şi icoane pe lemn, sticlă şi din seminţe realizate de elevi ai liceelor de artă şi ai palatelor de copii din Galaţi şi Brăila, ai Clubului Copiilor din Tecuci, ai centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea şi Lieşti şi studenţi ai Facultăţii de Arte din Galaţi.

Totodată, au putut fi admirate câteva portrete şi schiţe în creion cu personalităţi ce au contribuit la realizarea Marii Uniri, realizate, în special, de studenţii Facultăţii de Arte.

Tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – Frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în icoane autentice, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune, precum şi alte ustensile specifice picturii.

”Expoziţia este un pas către noi înşine prin care ne luminăm şi ne împărtăşim din aureolele ce reprezintă lumina raiului în lumea noastră pământească, iar cei premiaţi astăzi sunt de două ori icoane, întrucât în primul rând toţi sunt bine făcuţi după chipul lui Dumnezeu, iar în al doilea rând ei sunt cei care ne reproduc şi ne aduc nouă în faţă icoanele care nu sunt pictate doar cu culoare, ci sunt pictate cu tinereţe, credinţă şi har”, a spus arhiepiscopul Casian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.